Nedjelja, 28 travnja, 2024

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge obljetnice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić položio je vijenac i zapalio svijeću pod središnji križ na mjesnom groblju svetog Luke u Škabrnji.
Djeca Škabrnje uz spomen-obilježlje stradalima na mjesnom groblju položili su za svakog poginulog hrvatskog branitelja i civila po jednu ružu. Vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, predstavnici udruga i koordinacija proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Orsat Miljenić, predstavnik predsjednika Hrvatskog Sabora potpredsjednik Ante Sanader, predstavnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Oleg Butković, predstavnici Samostalnog škabrnjskog bataljuna i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Škabrnja Marko Miljanić i Zoran Gurlica, predstavnici postrojbi koje su ratovali na području Škabrnje, predstavnici Općine Škabrnja Ivan Škara i Ante Dražina, predstavnik svih hrvatskih županija župan Zadarske županije Božidar Longin, u ime svih gradova Hrvatske gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić te izaslanica Grada Zagreba Davorka Jusup, u ime svih općina načelnici općina Zoran Pelicarić, Marin Gulan i Jure Brižić i drugi.
Program obilježavanja stradanja Škabrnje od srpsko-četničkog agresora 1991. godine započeo je odavanjem počasti stradalima komemoracijom na lokaciji Ambar, mjestu stradanja mještana Škabrnje. Otuda je krenula nekoliko kilometra duga Kolona sjećanja u kojoj su sudjelovali tisuće građana iz različitih dijelova Hrvatske, među njima i brojni ratni veterani Domovinskog rata.
Svetu misu za stradale u Domovinskom ratu u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je nadbiskup Zadarske nadbiskupije monsinjor Milan Zgrablić.
Podsjetimo se, toga tragičnog dana 18. studenog 1991. godine, u Škabrnji je mučki ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja, a ukupno je u Domovinskom ratu Škabrnja imala 56 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata, još je šestero mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.


FOTOGALERIJA




Skoči do alatne trake