Nedjelja, 28 travnja, 2024

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika hrvatske Vlade i Sabora, predstavnika jedinice lokalne samouprave te članova udruga hrvatskih ratnih veterana, u mjestu Sikovo, na brdu Osridak, otkriveno je spomen-obilježje u počast poginulog hrvatskog dragovoljca, tada 23-godišnjeg, Ivicu Erstića.

Mladi hrvatski branitelj smrtno je stradao od tenkovske granate srpsko-četničkog agresora 3. listopada 1991. godine kada su vodile žestoke bitke uzduž cijele fronte na području zadarske regije.
Spomen-obilježje pokojnom Ivici Erstiću, s uklesanim epitafom pučkog pjesnika Ante Sikirića, otkrili su nećaci hrvatskog viteza Ivice Erstića –  Niko i Mario Erstić.

Organizator i pokretač podizanja spomen-obilježja u sjećanje na poginulog suborca je Udruga dragovoljaca MUP i ZNG ’90-91 Biograd na Moru dok je suorganizator i pokrovitelj Općina Sv. Filip i Jakov, a u realizaciji pomogla su i dvojica anonimnih donatora.
U ime Općine Sv. Filip i Jakov, vijenac su položili i svijeće zapalili općinski načelnik Zoran Pelicarić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić te općinska vijećnica Renata Batur, a u ime Grada Biograda na Moru predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivana Stamičar.

Isto to učinili su i predstavnici udruga hrvatskih branitelja i specijalnih policijskih postrojbi iz Sv. Filip i Jakova, Biograda na Moru, Pakoštana, Zadra, Benkovca, Pridrage i Zagreba, predstavnici Policijske postaje Biograd, posebni izaslanici Hrvatskog Sabora i Ministarstva hrvatskih branitelja saborski zastupnik Rade Šimičević i državni tajnik Špiro Janović, članovi obitelji pokojnog Ivice Erstića.

Molitvu je predvodio i spomen-obilježje blagoslovio vojni kapelan Ivo Topalović. U ulozi posebnog izalslanika ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović održao je prigodnu riječ.
– Danas nam neki kažu „Što će nam ovi noviavioni?“. Sto milijuna dolara košta jedan. Da smo ih imali devedesete i devedesete prve, bi li Ivica izgubio svoj život i bi li njegova majka i danas bila uplakana? Mislim da ne bi. A te devedesete i devedeset i prve vi ste bili ti koji ste spriječili da naša domovina nestane, da zločinac Mladić sa svojim korpusom izbije na more i podijeli Hrvatsku. I tko zna kako bi se u tom slučaju rat završio. I zato vas pozivam da zadržite to zajedništvo i da ne nasjedate na lažne proroke koji vam govore da nije dobro. Jer naša zemlja nikad nije bila bogatija i moćnija i jedino što nam treba je sloga. Jer kada smo složni, onda nam nitko ništa ne može. – istaknuo je državni tajnik Špiro Janović.
Saborski zastupnik Rade Šimičević zahvalio se u ime predsjednika Hrvatskog sabora na pozivu što može sudjelovati na ovom svetom i tužnom mjestu.

Rade Šimičević, saborski zastupnik

– Svetom zato što se ovdje stvarala i rađala hrvatska država, a tužnom zato što smo izgubili mladi život, našeg dragog Ivicu. Hrvatsku nam nitko nije poklonio, mi smo hrvatsku državu skupo platili, natopili je krvlju hrvatskog čovjeka i zato ćemo se uvijek sjećati dana ponosa i slave kada se stvarala hrvatska država. – kazao je saborski zastupnik Rade Šimičević.

Špiro Janović, državni tajnik


FOTOGALERIJA




  



Skoči do alatne trake