Nedjelja, 28 travnja, 2024

[DAN SJEĆANJA] Molitva, vijenac i zapaljene svijeće za žrtvu Vukovara i Škabrnje

U povodu, 18.-og studenog, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ispred zgrade gradske uprave u Biogradu na Moru, članice Zajednice žena Katarina Zrinski i predstavnici Savjeta mladih grada Biograda na Moru zapalili su svijeće u znak sjećanja na poginule i ubijene hrvatske branitelje i civile u obrani herojskog grada Vukovara kao i na 43 stradala civila u Škabrnji.
Isto tako, u Vukovarskoj ulici u Biogradu položen je vijenac i zapaljeno mnoštvo lampiona te je odana počast žrtvama Domovinskog rata, odnosno Vukovara i Škabrnje. Molitvu je vodio župnik župe sv. Ivan Krstitelj don Nikola Tokić u čemu su mu se pridružili gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez, zamjenik predsjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Tomislav Knez, članice Zajednica žena Katarina Zrinski, članovi Savjeta mladih Grada Biograda na Moru i brojni građani.


Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.
Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.
Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, dodatni civili poginuli su od posljedica kretanja kroz minska polja.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake