Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

[„MARAŠKA FEST“ U SV. FILIP I JAKOVU] Osvježavajući liker i sok od maraške rashladili posjetitelje Fešte od maraške

Ljetna turistička manifestacija „Maraška fest“ u Svetom Filip i Jakovu, u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, nakon prvog izdanja 2019. godine i pandemijske stanke, vratila se ove godine u svom punom sjaju.

Tematsku priredbu na kojoj se sve vrtilo oko cijenjene i za zadarsku regiju karakterističnu višnju marašku kao i proizvoda na bazi ove osvježavajućeg voća, otvorena je zvukovima glazbala Puhačkog orkestra Pirovac. Posjetitelje i izlagače u ime Odsjeka za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Zadarske županije, ujedno i pokrovitelja manifestacije, pozdravila je Ana Grzunov, a u ime organizatora Ana Barbaroša.
Poznato je kako je uzgoj višnje maraške obilježio zadarsko područje, među ostalim, i zaleđe Sv. Filip i Jakova i šireg područja. U ne tako davnoj prošlosti svaka obitelj u Sv. Filip i Jakovu uzgajala je stablo maraške za svoje potrebe ali i za prodaju. Prije sto godina u mjestu je član trećeg naraštaja obitelji Luxardo pokrenuo malu destileriju odnosno proizvodni pogon za preradu maraške te uz njega i prodavaonicu u kojoj su se prodavao liker od maraške, odnosno Maraschino.

Ana Barbaroša

– Pogon je radio do 1944. godine s oko trideset zaposlenih mještani. Taj pogon i nakon Drugog svjetskog rata dugo se nazivao Fabrica. U našoj ulici Kuntrati nekoć je postojala prodavaonica likera od maraške, stoga je upravo tu postavljena izložba o maraški. – istakla je Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov.

Uz klapske zvukove klape Kontrada i postavljenu izložbu starih fotografija o proizvodnji likera od maraške, izlagači su na manifestaciji ponudili, a posjetitelji degustirali svježe plodove maraške te različite proizvode od maraške poput likera Maraschino, Cherry Brandyja i drugih likera, štrudli, kolača, koktela, sokova, sirupa, marmelade, džema do suhih marašaka i drugih ukusnih proizvoda.


FOTOGALERIJA (21)




Skoči do alatne trake