Subota, 27 travnja, 2024

[KREĆE GRADNJA VODENOG PARKA] Hrvatska dobiva jedinstveno mjesto zabave po uzoru na svjetske centre zabave, a Biograd postaje središte obiteljske zabave

Hrvatska u Biogradu na Moru dobiva jedinstveno mjesto zabave koje spaja tematske i vodene atrakcije po uzoru na svjetske centre zabave. Bazeni, tobogani, vodeni spustovi pridružit će se već poznatom Jurskom svijetu, Svemiru, Piratskom zaljevu i Divljem Zapadu u sadašnjem Fun parku Biograd i spojiti vožnje na atrakcijama i tematsku zabavu s kupanjem u osvježavajućoj vodi. Hrvatska će s ovakvim jedinstvenim zabavnim svijetom biti uz bok samo nekoliko zemalja u Europi i svijetu.

Kamen temeljac svečano su položili gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez i u ime investitora Franjo Koletić. U Fun parku Biograd ovim simboličnim događajem započela je izgradnja pedeset milijuna vrijednog vodenog parka Dalmaland.
– Vodeni park Dalmaland prostirat će se na oko jedan hektar površine, u budućnosti je u planu relax zona u borovoj šumi gdje će posjetitelji moći odmarati u hladovini. Vodeni park imat će četiri kilometra tobogana i dvije tisuće i petsto kvadratnih metara vodene površine. Bit će za sve generacije kao što je i suhi dio fun parka, za djecu, ekstremniji dio za tinejdžere, masažni dio za nešto starije. Zamisao je da ovim potezom Biograd pretvorimo u središte obiteljske zabave na Jadranu, a i šire! – rekao je Franjo Koletić u prigodnom govoru.  

Franjo Koletić

Prvi ovakav zabavni park izgrađen je u Italiji u Ravenni i zove se Mirabilandia, istaknuo je Koletić. U svijetu je trend izgradnje suhih i vodenih parkova, jedan do drugoga. U projektu sudjeluju gotovo samo hrvatske tvrtke osim u nabavci tobogana koji dolaze izvana budući da u Hrvatskoj nema takve tvrtke koja se bavi proizvodnjom toboganskih atrakcija.

Uz spomenute, svečanom događaju nazočili su brojni uzvanici, između ostalih, član uprave Fun parka Biograd Darko Eškinja,  predsjednik Hrvatske gospodarske komore–Županijske komore Zadar Denis Ikić, predstavnik Zadarske županije Ante Vukašina dok je blagoslov dao don Frane Šindija, mladomisnik župe Svete Stošije Biograd na Moru.
Projektanti vodenog parka i izvođači građevinskih radova su hrvatske tvrtke dok  će same vodene atrakcije postaviti svjetski poznata tvrtka Polin Waterparks koja je do sada konstruirala tobogane za više od pedeset svjetskih vodenih parkova.

Predviđeni kraj radova i otvorenje Dalmalanda predviđa se, kako je rekao Koletić, za lipanj sljedeće godine.
Izgradit će se slijedeće atrakcije:
– Bazen na valove – bazen s umjetnim valovima posebno je mjesto za uživanje i relaksaciju nakon adrenalinskih tobogana, svako malo dolazi plima i nosi sa sobom val za valom.
– Dječji vodeni tobogani i bazen u njemu se osigurano bezbrižno prskanje za najmlađe, s vodenim topovima, toboganima i vodenim fontanama.
– Vodeni tobogani s bazenom sastoje se od vodenih spustova različitih visina s mnoštvom svjetlosnih i zvučnih efekata u kojima će uživati cijela obitelj u sigurnim uvjetima na više od dva kilometra staza.
– Bazen za skokove u vodu je prava vodena oaza zabave i smijeha za sve uzraste.
– Adrenalinski brzi tobogani looping rocket koji postiže nevjerojatnu brzinu od 12,56 m/s te windigo od 11.07 m/s . Bazeni će imati ugrađene toplinske pumpe za grijanje bazena.

Za sezonu 2023. nabavit će se i nova oprema, naime, cijeli Fun park Biograd prijeći će na bezgotovinsko plaćanje narukvicama s RFID čitačem.
Cjelokupna investicija financirat će se iz kreditnih sredstava investicijskog kredita Erste banke, osigurat će se dodatnih trideset radnih mjesta tako da će broj zaposlenih u Fun parku Biograd biti sto zaposlenika, od toga trideset stalno zaposlenih.
S obzirom na veliku sezonalnost turizma i vrućine unutar ljetnog perioda, potrebno je bilo iskoristiti poziciju u samom centru jadranske obale što će zasigurno povećati prihode i lokalnih tvrtki, od hotela do ugostiteljskih i privatnih obrta, te dovesti Zadarsku županiju u sam vrh posjećenosti turista, kako domaćih tako i stranih, a s obzirom na mediteransku klimu i veliki broj sunčanih dana, i povećati duljinu trajanja sezone.
Proširenje vodenim parkom biti će korak u viziji stvaranja jedinstvene zabavne zone Fun parka Biograd, a uz dosadašnje cjeline Svemir Divlji Zapad i Piratski dio i Jurski svijet, vodeni park Dalmaland stat će uz bok najvećim centrima zabave te osigurati vrhunski provod kakav ne postoji u ovom dijelu Europe.


FOTOGALERIJA (20)


Skoči do alatne trake