Subota, 27 travnja, 2024

[RADIONICA ZA OČUVANJE MOČVARA] Djeca pokazala kreativnost i vještine u izradi makete močvare

Pozivu na kreativnu radionicu, u povodu obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, odazvale  su se djevojčice i dječaci iz Biograda i Sv. Filipa i Jakova te svojom kreativnom sposobnostima i vještinama uljepšali Turističko-informativni centar Biograd na Moru.

Maketu su, uz puno mašte i vještine, izradili od prirodnih materijala prema uputama edukatora Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Djeca su s puno zanimanja poslušala kratko uvodno predavanje o važnosti močvarnih staništa za brojne vrste životinja, biljke i čovjeka te se ubrzo „bacila na posao“ transformirajući s lakoćom običnu kartonsku kutiju u pravu malu močvaru punu tršćaka, poplavnih livada, kamenitih i muljevitih obala te svih njenih stanovnika.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa naglašava važnost djelovanja i poduzimanja konkretnih koraka za očuvanje i održivo korištenje močvara radi zdravlja ljudi i planeta.
Močvarna staništa važno je očuvati iz više razloga:

– močvarna staništa su prirodno rješenje ublažavanja klimatskih promjena i pružaju višestruku dobrobit: ublažavaju poplave i suše, pružajući stanište tisućama biljnih i životinjskih vrsta.
– upravljanje močvarama mora biti mudro i one se trebaju koristiti na održiv način kako bi očuvali ove izuzetno važne ekosustave.
– izgubljena i degradirana močvarna područja mogu se i trebaju obnoviti kako bi se oživjela bogata biološka raznolikost i ekosustavi koji održavaju život.



Skoči do alatne trake