Srijeda, 8 svibnja, 2024

[EKOLOŠKA AKCIJA] Pakoštanski osnovnoškolci očistili obalni pojas plaže Pilatuša

U Pakoštanima, u sklopu EU projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“, akcijom čišćenja obalnog dijela plaže Pilatuša, obilježen je Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu. Ovom hvalevrijednom akcijom učenici 6. A i 7. B razreda Osnovne škole Pakoštane, uz podršku komunalne tvrtke Juština Pakoštane, Općine Pakoštane, udruge Eko Zadar, udruge DAN Pakoštane te Turističke zajednice općine Pakoštane, očistili su od svakojakog otpada, najviše plastičnog, jednu od najljepših pakoštanskih plaža.

Pritom su prikupili oko pet prostornih metara različitog otpada, od plastičnih čepova, žličica za kavu, ambalaže, odbačenih ležaljki za plažu, do limenki i opušaka.
U drugom dijelu ekološke akcije, edukativnom eko-kvizu znanja te radionici izrade ekoloških natpisa, pridružila su i djeca iz pakoštanskog dječjeg vrtića Gardelin
– Akcija je jedna u nizu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ financiranog iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a kao partneri u projektu sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. – istakla je Željka Jurlina iz udruge Eko Zadar.

Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svijesti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima. Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna.

Većina ambalaže na kraju završi u okolišu, morima i oceanima, a sve je više istraživanja koja ukazuju na štetnost plastičnog otpada na životinje i ljudi s obzirom na to da mikroplastika u ljudski organizam završava putem konzumacije morskih plodova i ribe te na druge načine kao što su proizvodnja i pakiranje prehrambenih proizvoda, konzumacija vode i slično. Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu čine najveću skupinu otpada na morskim obalama, a skoro polovica cjelokupnog otpada u morima su proizvodi poput plastičnog pribora za jelo, plastičnih boca, filtra za duhanske proizvode ili štapića za uši.
Sljedeća ekološka akcija čišćenja okoliša zakazana je u Polači 8. listopada, a nakon nje na redu je Biograd na Moru 16. listopada ove godine.



Skoči do alatne trake