Srijeda, 22 svibnja, 2024

[FILM O ANTI GOTOVINI] U Maškovića hanu premijerno prikazan „General“

U Vrani, u baštinskom hotelu Maškovića han, premijerno je, pred više od tristo gledalaca, prikazan igrani film „General“ koji govori o životnom i ratnom putu generala Ante Gotovine. Prikazivanje filma organizirala je Općina Pakoštane i Turistička zajednica općine Pakoštane.

Film je to raskošne produkcije kakvu hrvatska kinematografija nije vidjela do sada. Snimljen je na autentičnim lokacijama u Kninu, Livnu, Šepurinama, Zadru, Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Obrovcu, Škabrnji, Sljemenu, Lučkom, Crnoj Mlaci, Imotskom, Splitu, Pagu, Pirovcu, Turnju, Pakoštanima, na Peruči, u Rijeci, Erdutu, Dalju, Zagrebu i mnogim drugim lokacijama na kojima su se tih ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.

Redatelj Antun Vrdoljak scenarij je temeljio na knjizi Nenada Ivankovića „Ratnik, pustolov i general“, a u snimanju je sudjelovala i Hrvatska vojska.
“General” govori o životu jednog od najvećih heroja obrane Hrvatske, o fenomenu koji je neopisiv, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima proučavajući lik i djelo Ante Gotovine kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost.

Film započinje scenama uhićenja Gotovine s početka prosinca 2005. godine o čemu su izvijestili svi svjetski mediji. Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, te je rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000. godine, a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

U filmu se, uz Gorana Višnjića, pojavljuju i ostala velika glumačka imena –Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka BobetkaTarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, Goran Navojec je dobio ulogu generala Bruna Zorice Zulua, a tu su i Armand AssanteBorko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić te mnogi drugi.

„General“ je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi nadareni i nagrađivani glumac Robert Budak.


Fotogalerija


Skoči do alatne trake