Petak, 12 srpnja, 2024

Škola prstenovanja u Ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero

U sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Udruga BIOM je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, u kolovozu, rujnu i listopadu ove godine organizirala školu prstenovanja. Škola prstenovanja održana je u terminima prstenovačkog kampa koji se u Ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero provodi svake jeseni od 2001. godine do danas. Posljednjih nekoliko godina organizator kampa je Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”.
Škola prstenovanja se nadovezuje na prethodno odrađenu aktivnost – BirdID Trening prepoznavanja ptica u koji su bili uključeni djelatnici parka prirode. Glavni ciljevi provedbe obje aktivnosti su jačanje ljudskih kapaciteta parka prirode za turizam promatranja ptica te mogućnost aktivnog sudjelovanja na prstenovačkim kampovima. Za vrijeme trajanja škole prstenovanja, polaznici su mogli u praksi primijeniti tehniku prstenovanja, naučiti samostalno podizati mreže, uzimati osnovne mjere te vizualno identificirati ptice. Osim djelatnica i djelatnika parka prirode, školi je prisustvovala i predstavnica Inspekcije zaštite prirode te pojedini zaljubljenici u prirodu i ptice.
U drugoj polovici listopada, u povodu obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, u posjet prstenovačkom kampu su došle i manje skupine osnovnoškolske te vrtićke djece koja su imala priliku čuti zašto te vidjeti kako se prstenuju ptice u sklopu praćenja njihove jesenske migracije. Prstenovački kamp posjetilo je ukupno stotinjak djece, a to su bili učenici šestih razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, učenici područne škole Raštane Gornje matične Osnovne škole Biograd na Moru te djeca Dječjeg vrtića Sunce iz Zadra. Cilj posjete postaji je podizanje svijesti najmlađih o važnosti zaštite ptica, njihovih selidbenih ruta te staništa koja im pružaju mjesta za odmor, zimovanje i gniježđenje. 

Skoči do alatne trake