Mali jedriličari iz biogradske škole jedrenja: U kratko vrijeme postigli zapažene uspjehe!

0
1646

Školu jedrenja u klasi Optimist u Biogradu na Moru, u zimskom razdoblju, pohađa desetero djece iz Biograda i susjednih općina. Male jedriličare, u stručnom dijelu, podučava mladi zadarski trener i od svoje šeste godine jedriličar 23-godišnji Dino Petešić, član zadarskog Jedriličarskog kluba Uskok. U kratko vrijeme škole jedrenja postignuti su značajni rezultati.
– Istaknuo bih drugo mjesto Lucijana Jakovljeva, 2008. godište, na državnom prvenstvu do uzrasta deset godina, njegovo prvo mjesto do dvanaest godina i naslov ukupnog pobjednika regate „Sv. Jelina-Dan grada Vodica 2018.“ te treće mjesto Noe Šangulina (2008. g.) do dvanaest godina na Špinutovoj regati optimista. – rekao je Petešić.

Dino Petešić

Kroz školu jedrenja, tijekom ljetne sezone, prošlo je tridesetak malih „optimista“. Tada im se u ulozi trenera priključuje i prof. kineziologije Nikola Deković. Ipak, promjena godišnjeg doba utječe na brojnost, međutim iz godine u godinu interes raste.
– Zimi, radi hladnijih i težih uvjeta treniranja te skuplje opreme neophodne za trening, taj broj opadne. Najstariji su rođeni 2006., najmlađi su 2011. godište. Interes među djecom za bavljenje jedrenjem sve veći je. Kada sam se priključio radu kluba prije dvije i po godine, zimi ih je bilo samo četvero. Ljeti ih je bilo desetak, sada ih je tridesetak. – dodaje Dino.

Trening započinje kondicijskim vježbama pod stručnim vodstvom atletskog i sportskog stručnjaka Josipa Tomića. Nakon kopnenog dijela, djeca se pripremaju za plov: okreću naopako brodove i vade jedra i „kolumbe“ te „trimaju“ jedra, odnosno namještaju ih. Potom slijedi odijevanje u zimska nepropusna jedriličarska odijela i spuštanje broda u more za dvoiposatni ili četverosatni, ovisno o danu u tjednu, trening pod paskom trenera Petešića i Tomića. Na moru uvježbavaju okrete, vježbe brzine, starteve regate, okrete oko bove i štošta drugo. Jedri se u akvatoriju Pašmanskog kanala s krajnjim točkama uvalom Zaklopica na otoku Pašmanu do otoka Bapca.

– Koji je vjetar najpovoljniji? Zimi definitivno jugo jer je topli vjetar! Bura nikako radi hladnoće! – kroz smijeh odgovara Petešić.
Škola jedrenja financira se iz članarine koja mjesečno stoji dvjesto pedeset kuna. Kod nekih izvanrednih troškova, dodatno pomažu roditelji, posebno kada se putuje na gostujuće regate.

Kao razloge zašto se priključio malim jedriličarima, Josip Tomić navodi da se, kada je o Dinu Petešiću riječ, radi o iznimno perspektivnom mladom treneru i jedriličaru.
– Ima volje, zna jako dobro s djecom i pozitivna je atmosfera. S jedne strane jako mi dobro dođe da sam u pozitivnom okruženju, a s druge strane, djeci dobro dođe moje iskustvo jer sam 43 godine u sportu, odnosno sportovima, i s vrhunskim sportašima ali i s bazom odnosno djecom. – kazuje Tomić.

Radi se na spretnosti, koordinaciji, eksplozivnosti, općoj tjelesnoj ali i psihološkoj pripremi.
– Moja malenkost radi na dijelu koji se ne tiče izravno jedrenja ali zato dobro dođe. Uključio sam se prije nešto više o mjesec dana i kolega Dino kaže da se primijete pomaci, kaže da su djeca spretnija i okretnija. Radimo vježbe koje se rijetko izvode jer ne kopiram neke već radim po znanstvenim saznanjima svjetskih neurofiziologa i biomehaničara. To su vježbe koje pridonose da se mladi čovjek pravilno razvija a ne samo da gomila mišiće. Radimo ih da djeca shvate zašto se to radi tako i da nakon nekoliko godina oni mogu sami sebi biti treneri i samostalno izaći na more, to jest, da se nauče razmišljati, najkraće rečeno. – pojašnjava Tomić.

Za kraj navedimo mlade polaznike biogradske škole jedrenja, tko zna, možda se među njima krije novi Šime Fantela, europski, svjetski i olimpijski prvak: Ivan Martinović, Lucijan Jakovljev, Noa Šangulin, Grgo Katičin, Vice Ugrinić, Igor Ugrinić, Cvita Barišić, Marčelina Peričić, Jeronim Grunz i Nikša Opanović.


 


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here