Utorak, 28 svibnja, 2024

[PAKOŠTANE] Završen projekt “Art of Silence”

Sign Dance Collective International s bazom u Pakoštanama je završio projekt Art of Silence financiram sredstvima EU iz programa ERASMUS +. Art of Silence je međunarodni projekt koji uključuje tri zemlje: Latviju (3D Friends), Hrvatsku (SignDance)  i Rumunjsku (Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “Elena Doamna”).

Kroz projekt se osvještavalo mlade o integriranim kazališnim idejama u svakoj zemlji projekta, dijelilo znanje i iskustvo među partnerima, nove tehnike i metode u zajedničkom radu s gluhonijemim osobama, posebno mladima. Cilj je bio stvoriti siguran prostor i inkluzivno okruženje među mladima, integracija neformalnog obrazovanja u formalne institute te osvijestiti ljude o zajednici gluhih na lokalnoj razini i promicati uključivanje i solidarnost među mladima.
Na kraju projekta se izradio programski priručnik koji radnici s mladima mogu koristiti za izgradnju inkluzivnog i integriranog okruženja. Priručnik se može pronaći na stranici projekta https://3dfriends.lv/artofsilence .
Ovaj priručnik napisala je NGO 3D Friends, organizacija mladih iz Rige, Latvija, s iskustvom u uključivom amaterskom kazalištu. Ključno je napomenuti da ovo vodič je osmišljen kao dodatni set alata, s prijedlozima za lekcije razvoj; usprkos tome, to nije udžbenik i ne treba ga tretirati kao takvog, stvorili su ga mladi amateri zaljubljeni u kazalište. Sve aktivnosti se mogu prilagoditi svakoj radnoj skupini. Ovaj je vodič namijenjen ljudima koji žele eksperimentirati s raznim aktivnosti i alata. Osmišljen je za početnike za otkrivanje i za mlade koji rade, učitelje i voditelje da biste dobili inspiraciju. Obrazovanje gluhih studenata već je dugo tema interesa. Jedan faktor koji razmatrana je uloga kazališta u njihovu rastu. Osnovno je dodati umjetnost pristup obrazovnom sustavu.


Skoči do alatne trake