Subota, 27 travnja, 2024

[VRGADA] Uskoro pretisak “Rječnika govora otoka Vrgade”

U svibnju 2022.godine, Kulturno-umjetničko društvo „Skuti materini“ Vrgada započelo je projekt ponovnog tiskanja, odnosno pretiska ,,Rječnika govora otoka Vrgade”.
Rječnik je nastao davne 1966. godine, njegov prvi dio kojeg čini opis jezičnih i gramatičkih zakonitosti i posebnosti govora Vrgade i 1973. godine – drugi dio kojeg čini rječnik. Napisao ga je prof. dr. sc. Blaž Jurišić, jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca.

Jezikoslovlje Hrvatske, ali i cijele naše regije, tada je dobilo prvi (poredbeni) dijalektološki rječnik, a otok Vrgada svoj najveći spomenik nematerijalne baštine. Vrgadinski govor je trajno zapisan i očuvan za sve današnje i buduće generacije, za vječnost. Time se rijetki gradovi i mjesta u Hrvatskoj mogu pohvaliti.
Rječnik je izdala tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a kroz proteklih 58 godina potpuno su iščezli svi tada tiskani primjerci rječnika.
– Godine 2022., KUD „Skuti materini“ Vrgada kreće u projekt nakon kojeg bi svatko u Vrgadi i šire mogao imati svoj primjerak ovog velikog baštinskog blaga. Trebalo je dobiti sve potrebne dozvole za ponovni tisak i dogovoriti sve procedure. S ponosom ističemo da smo u tome uspjeli! Naša sreća je postala još veća jer su naš trud prepoznale i podržale najznačajnije jezikoslovne i znanstvene institucije: Institut za hrvatski jezik i Sveučilište u Zadru – Odjel kroatistike.  – ističu članovi „Skuta materinih“.

Uz njihovu pomoć te pomoć Općine Pakoštane i Osnovne škole Pakoštane, uz područnu školu ,,Dr. Blaž Jurišić” Vrgada, i ostalih donatora, Vrgada će ponovno, s ponosom, imati svoj rječnik u rukama.
U organizaciji navedenih institucija, održan drugi u nizu događaja kojim se obilježava pedeseta obljetnica smrti Blaža Jurišića.

Nadahnuta i edukativna predavanje o liku i djelu Blaža Jurišića održali su prof. dr. sc. Josip Miletić sa Sveučilišta u Zadru, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik dr. sc. Željko Jozić i voditeljica Odjela za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik dr. sc. Ivana Kurtović Budja.



Skoči do alatne trake