Petak, 19 travnja, 2024

[POMOĆ STARIJIMA I INVALIDNIM OSOBAMA] Općina Sv. Filip i Jakov osigurala milijun eura za dvadeset radnih mjesta

Općina Sv. Filip i Jakov svečano je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu otovrenog poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ čime je označena ključna faza u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov u osiguravanju socijalne podrške najranjivijim skupinama u zajednici.

Tijekom svečanog događaja, općinski načelnik Zoran Pelicarić i općinska vijećnica Anamarija Matešić, kao predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov, potpisali su ugovore, zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom, u vrijednosti 960 tisuća eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima, Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom.
Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. S dvadeset novootvorenih radnih mjesta planira se osigurati njega i pomoć za minimalno sto dvadeset starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih trideset i šest mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren.
Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.


Skoči do alatne trake