Subota, 20 srpnja, 2024

[NACIONALNI DAN EPILEPSIJE] Biogradski osnovnoškolci 12. veljače obilježavaju “Epilepsy day”

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije 12. veljače i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije 14. veljače, već drugu godinu za redom, i u našem gradu Biogradu na Moru održava se akcija pod nazivom „Epilepsy day“.

To je dan posvećen podizanju razine osviještenosti o epilepsiji i dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Ovaj dan se obilježava na svim kontinentima u više od stotinu zemalja svijeta kao i diljem Lijepe naše. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije jer se često povezuje s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Ove godine u našem gradu u akciju će se uključiti i najmlađi. Naime, u suradnji s ravnateljem Osnovnom školom Biograd na Moru Joškom Brtanom, učenici petih razreda, 12. veljače 2024. u 9:00 sati ispred Osnovne škole Biograd na Moru,  puštanjem ljubičastih balona u obliku srca, poslat će svijetu poruku o inkluziji i podršci svim osobama oboljelim od epilepsije. Stoga ih podržimo u destigmatizaciji i borbi protiv predrasuda o epilepsiji. Jer bolest, pa tako i epilepsija, ne smije biti mjerilo vrijednosti čovjeka.

Središnja manifestacija obilježavanja međunarodnog dana epilepsije i nacionalnog dana oboljelih od epilepsije održat će se u Puli u 12. veljače 2024.

Program hibridnog simpozija „Živjeti s epilepsijom“, koji je namijenjen osobama s epilepsijom i njihovim bližnjima (osobito roditeljima i skrbnicima), zdravstvenim radnicima, studentima, zaposlenim u školama i odgojnim ustanovama, kao i svim zainteresiranima za probleme osoba koje boluju od epilepsije nalazi se na poveznici:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_b5FjS6r-Tti5-9ddilCXxQ#/registration

Obilježavanjem ovog dana želimo senzibilizirati naše sugrađane i cjelokupnu javnosti za pružanje podrške djeci i odraslim osobama koje boluju od epilepsije i poručiti im da nisu sami.

Isto tako želja nam je istaknuti važnost edukacije svih sugrađana o tome kako treba pristupiti oboljelom od epilepsije ako se nađe u životno ugrožavajućoj situaciji, ako dobije epileptički napad i kako mu pružiti pomoć.

Jer samo širenjem znanja o epilepsiji rušimo predrasude.


Skoči do alatne trake