Utorak, 23 srpnja, 2024

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u dijelu poluotoka Biograda na Moru. Projekt, čija je ukupna vrijednost 2.039.120,34 EUR, provodi se u suradnji s izvođačem tvrtkom Golemi, nadtornom tvrtkom Aniva-inženejring d.o.o. te naručiteljem vodnih usluga, tvrtke Komunalac d.o.o. Biograd na Moru.

Ovaj sveobuhvatan projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže na određenim područjima poluotoka. U sklopu projekta će se izgraditi 358,22 metara nove vodovodne mreže, rekonstruirati 1551,58 metara postojeće vodovodne mreže, izgraditi 176,92 metara nove kanalizacijske mreže te rekonstruirati 762,88 metara postojeće kanalizacijske mreže.

Glavni ciljevi ovog projekta su poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje za sve stanovnike na tom području. Kroz rekonstrukciju i dogradnju mreža će se povezati na postojeće vodoopskrbne cjevovode i prethodno projektiranu vodovodnu mrežu. Trasa vodovoda uglavnom prati postojeću i prethodno projektiranu kanalizacijsku mrežu, kao i novoprojektiranu kanalizacijsku mrežu.

Važno je naglasiti da će nakon završetka turističke sezone, sukladno konzervatorskim uvjetima, postojeća betonska površina biti obložena kamenom kako bi se očuvao autohtoni izgled stare jezgre grada.

Projekt je u provedbi, a dozvole su izdane. Lokacijska dozvola je pravomoćna od 23. srpnja 2020. godine, dok je građevinska dozvola pravomoćna od 15. siječnja 2021. godine.

Radovi se izvode kroz tri godine zbog ograničenja u turističkoj sezoni i zabrane radova u tom razdoblju. Projekt je podijeljen u tri faze, a trenutno su završeni radovi prve faze, koja uključuje rekonstrukciju i dogradnju vodovodne i kanalizacijske mreže u dijelu poluotoka Biograda na Moru. U ovoj fazi izvedeno je 327,03 metara kanalizacijske mreže i 357,25 metara vodovodne mreže. Nakon završetka turističke sezone, nastavit će se radovi druge faze, a prema dinamičkom planu očekuje se da će biti dovršeni do početka turističke sezone 2024. godine. Izvođenje treće faze je predviđeno nakon turističke sezone 2024. godine.

Ovaj projekt ima za cilj osigurati poboljšanu vodoopskrbu i odvodnju za sve stanovnike Biograda na Moru te pridonijeti kvaliteti života i infrastrukturnom razvoju grada.


Skoči do alatne trake