Petak, 19 travnja, 2024

[EU PROJEKT „ZAŽELI BNM“] Šest teže zapošljivih žena vodit će brigu o 48 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Biograda na Moru i 6 s područja Općine Tkon

Gradu Biogradu na Moru, kao prijavitelju na otvoreni trajni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III, odobren je iznos od 444.860,00 kuna za projekt “Zaželi BnM” koji se, najvećim dijelom, financira iz Europskog socijalnog fonda.
Obvezni partneri Grada Biograda na Moru u projektu “Zaželi BnM” su ispostava Biograd na Moru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru dok su ostali partneri Udruga za promicanje skrbi o invalidnim, starim i nemoćnim osobama “Nada” i Općina Tkon.





– Projektom “Zaželi BnM” će se unaprijediti radni potencijal devet teže zapošljivih žena koje će se zaposliti na razdoblje od šest mjeseci čime će postati konkurentnije na tržištu rada. Isto tako, projektom će se pridonijeti socijalnom uključivanju pedeset i četiri starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na području Grada Biograda na Moru te na području Općine Tkon na način da će im novozaposlene žene pružati potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima. – naglasila je predsjednica udruge „Nada“ i predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivana Stamičar zahvalivši se na pomoći Gradu Biogradu na Moru te Ivanu Čupiću iz LAG Laure te Ivoni Vrsaljko iz udruge Volonter.





Ivona Vrsaljko istaknula je da od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od blizu 445 tisuća kuna, 85 posto je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.
– Oko 97 posto ukupnog iznosa odlazit će na osobne dohotke novozaposlenim ženama te na mjesečne pakete koje će krajnji korisnici primati tijekom šest mjeseci. Ostalih tri posto odlazi na promidžbu i medijsku vidljivost projekta. – rekla je Vrsaljko.
Projekt se provodi osam mjeseci, a zaposlenice će biti u radnom odnosu šest mjeseci. Prvi mjesec iskorišten je za pripremu provedbe projekta, tisak i pripremu promotivnih materijala kao i za postupak natječaja za zapošljavanje.




Opći cilj je uključivanje žena na tržište rada koje pružanjem socijalnih usluga unaprjeđuju kvalitetu života krajnjem korisniku, odnosno starijim i nemoćnim osobama.
– Bitno je naglasiti da se pomoć pruža u domovima korisnika, odnosno u samoj lokalnoj zajednici. Ciljana skupina su žene koje su u trenutku javljanja na oglas bile nezaposlene i s najviše srednjom stručnom spremom što znači da mogu biti žene sa nezavršenom osnovnom školom. – dodala je Vrsaljko.




Od 54 korisnika projekta, 48 je s područja Grada Biograda na Moru, a šestero s područja Općine Tkon.
Novozaposlene žene obavljat će posao pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama od ponedjeljka do petka u punom radnom vremenu započevši od 12.-og prosinca ove godine. Njihov zadatak je dostava namirnica, lijekova i ostalih potrepština, brige o osnovnoj higijeni korisnika, održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka i slično. Uz tu pomoć, bitna je i podrška kroz razgovor s korisnikom, praćenje korisnika na neke društvene aktivnosti te pomoć pri ostvarivanju prava.
Svaki mjesec korisniku će biti dostavljen kućanski paket koji se sastoji od sredstava za čišćenje, metlica i spužvi, gumenih rukavica i krpi za čišćenje, zatim higijenske potrepštine poput gela za tuširanje i toaletnog papira te osnovne prehrambene proizvoda poput mlijeka, brašna, ulja, tjestenine i slično.



Skoči do alatne trake