Četvrtak, 18 srpnja, 2024

[OTVOREN 24. BIOGRAD BOAT SHOW] Dobrodošli na festival europske nautike!

U Biogradu na Moru, u marini Kornati, svečano je otvoren četverodnevni nautički sajam, dvadeset i četvrti po redu, Biograd Boat Show. Čast da ga proglasi otvorenim pripala je državnom tajniku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru.
– Dobrodošli na festival europske i svjetske nautike! Kao i svake godine, i ove godine smo se našli u jednom od najsjajnijih turističkih bisera Jadrana i središnjem mjestu nautike u zemlji koja je pozicionirana kao šesta svjetska destinacija za dolazak megajahti ali i kao svjetska destinacija broj jedan u iznajmljivanju jahti i brodica bez posade. – istaknuo je Bilaver.

Goran Ražnjević

Ove godine na hrvatskom Jadranu je boravilo više od 53 tisuće stranih jahti i brodica što je za gotovo šest posto više nego lani, dodao je Bilaver.
Predsjednik uprave tvrtke organizatora biogradskog nautičkog sajma Ilirije d.d. Goran Ražnjević istaknuo je, među ostalim, izvrsne rezultate Ilirijine marine Kornati koja godišnje ostvari više od 250 tisuća noćenja u charter plovilima što čini 35 posto od ukupnog broja ove vrste noćenja u Zadarskoj županiji.
– Prepoznavši potencijal nautičkog turizma na ukupan turistički i gospodarski razvoj naše destinacije, a s ciljem stvaranja cjelogodišnje poslovne aktivnosti, Ilirija je prije dvadeset i četiri godine pokrenula nautički sajam Biograd Boat Show. Biograd Boat Show jedan je od rijetkih nautičkih sajmova u svijetu koji je u iznimno izazovnim vremenima za cjelokupnu turističku industriju, zadržao svoj kontinuitet. Nautički sajam u punom smislu riječi učinio je Biograd na Moru i zadarsku regiju, a u konačnici i Hrvatsku, središnjom nautičkom destinacijom u nacionalnim i regionalnim okvirima. – naglasio je Ražnjević.

Josip Bilaver

Gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez kazao je kako u većini manjih turističkih odredišta na Jadranu kraj mjeseca listopad označava i kraj turističke sezone.
– No zahvaljujući turističkoj tvrtki Iliriji i gospodinu Ražnjeviću, mi smo grad Biograd na Moru pozicionirali kao središte nautičkog turizma. Veseli nas što su sajamske brojke sve veće, što izlagači svojim dolascima iz godine u godinu potvrđuju ono što znamo, a to je da je Biograd na Moru turistička destinacija koja se može pohvaliti kvalitetom, sadržajem, kako s dugogodišnjim direktorom, tako s dugovječnim gradonačelnikom. – rekao je Knez.

Ivan Knez

Ove godine izloženo je više od 300 plovila duljine od 2 do 22 metra. Biograd Boat Show je i ove godine u znaku „4 sajma u jednom“ – izlagački, kongresni, charter i business to business odnosno: Biograd Boat Show – izlagački sajam, 6. Dani hrvatske nautike – kongresni sajam, 4. Croatia Charter Expo – charter sajam i Biograd B2B – poslovni sajam.
Na izložbenom dijelu sajma predstavlja se više od 300 izlagača iz zemlje i svijeta. Ljubitelji brodova, mogu uživati u više od 40 premijera plovila koje izlaže više od 20 tvrtki. Tako je svjetsku premijeru u Biogradu ostvario Monachus Issa 45 Fly iz hrvatskog brodogradilišta Monachus Yachts, slovenska tvrtka Elan svijetu predstavlja Elan Impression 43, dok je svjetsku promociju doživio i SuperRIB 27 tvrtke Pribudić-Borčić. Također su izloženi mnogi novi hrvatski modeli uključujući i novi Monachus 70 Fly, najveću serijsku jahtu u povijesti hrvatske brodogradnje te novitet na hrvatskom tržištu Pičuljan Squama 21 Open koji je stigao iz rapskog brodogradilišta Pičuljan Pro-Nautic.

Predstavljaju se mnoge hrvatske premijere poput noviteta luksuznog brodogradilišta jedrilica Solaris s modelom 50, kao i niz luksuznih motornih jahti brenda Absolute među kojima su istaknuti modeli Navetta 68, Navetta 58, Navetta 48 i 48 Coupe koje za hrvatsko tržište premijerno prikazuje rovinjska tvrtka Adriatic Wave. More Ocean nastupa s hrvatskom premijerom Hallberg-Rassy 57, Paspartu Yachts prikazuje po prvi put na Mediteranu svoju Targu 27.2 TF AD, dok Aventur izlaže luksuznu jahtu Tesoro T40. Finska marka Saxdor predstavlja svoje modele Saxdor 320 GTC i 320 GTO Sport, a u segmentu katamarana debitiraju Fountaine Pajot MY4.S i Excess 11.
U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora organizira 6. HGK dane nautike, kroz kongresni program 26., 27. i 28. listopada, a već prvog dana organizirana je panel rasprava s temom ODRŽIVI NAUTIČKI TURIZAM 2030. – Održivost, digitalizacija i premium usluga u nautičkom turizmu u okviru novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i strateških dokumenata MINTS-a  i HTZ-a uz istaknute sudionike. U nastavku 6. HGK – Dana nautike, održat će se sjednice svih nautičkih udruženja HGK, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma: udruženja marina, male brodogradnje te pružatelja usluga na charter plovilima.

Poslovni segment sajma provodi se putem “B2B” platforme za poslovno umrežavanje nautičkog sektora, što je višegodišnja posebnost BBS-a, a ove godine više nego ikad ima istaknuto značenje, posebno snažno u segmentu sastanaka. Poslovnim posjetiteljima platforma omogućuje ugovaranje sastanaka s izlagačima na sajmu i s ostalim poslovnim sudionicima, te sudjelovanje u cjelokupnom nautičkom kongresnom programu Croatia Charter Expo, koji se preselio u novu, veću halu D u Marini Kornati – sjever, bliže izložbenim čarter plovilima i sastancima u Kapetanskom klubu, kao charter sajam organiziran je četvrti put u trajanju od 26. do 27. 10. 2022., ekskluzivno za yacht-charter industriju te omogućuje pružateljima usluga čarter flote izravne susrete s agentima, brokerima i dobavljačima, te je i ove godine dodatno podržan aktivnim programom specijaliziranog čarter kongresa. Ovaj događaj izraz je značenja Hrvatske koja ima najjaču charter flotu jer čini 40 posto svjetske, a prisutne čarter tvrtke na biogradskom sajmu imaju flotu od preko 3000 jahti.

Uz preseljenje Croatia Charter Expoa na novu lokaciju, bitnija promjena u izgledu sajma je novi “Pop Up Megastore”, površine 600 m2 u Marini Kornati – zapad, gdje Marina Stores nudi cjelokupni nautički asortiman za izravnu prodaju posjetiteljima, dok je u Marini Kornati – sjever dodan, zbog lakšeg pristupa i boljeg protoka prometa, drugi pontonski most koji povezuje glavni gat s gatom 6 na kojem je ove godine biti izloženo mnogo više plovila.
Nakon dvije pandemijske godine vraća se stari sjaj legendarnog zabavnog programa Biograd Boat Showa, s punim programom svake večeri uz slobodan ulaz. Subotnji program započinje spektakularnim vatrometom Orion Pirotehnike ispred hale B, nakon čega slijedi koncert Nena Belana & Fiumensa, a završava posebnim „Samba i ti“ partyjem. U petak navečer u Hali B nastupit će Disco Magic Band s “Get the Funk Out” programom, uključujući vrhunsku produkciju zvuka i svjetla koji će u suradnji s DJ Marijom podići raspoloženje živahne publike koja čini Biograd Boat Show nesvakidašnjim. Glazbeni program svake se večeri održava i u restoranu Marina Kornati.
Tako je zahvaljujući podršci nacionalnih i županijskih struktura i Grada Biograda na Moru te nastavku suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom turističkom zajednicom, uz ekipiranost i trud profesionalnih službi Ilirije d.d., omogućeno održavanje kontinuiteta događaja od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautičkog turizma, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake