Subota, 20 travnja, 2024

[NAJAVA] Griz pedesetih ovog vikenda u kinu u Sv. Filip i Jakovu – očekuju vas tri kultna filma, svirka vinkovačkog rockabilly benda “Greasy Flat 4” te izložba “Filipjakov u 50-ima”

Nakon nostalgičnih 80-ih koje su ovo ljeto bili zastupljeni na filipjanskom kino platnu, udruga Super 8 i Platforma za Kino kroz “Kinoteku“ te filmsko-glazbenu manifestaciju “Boomer Cinemania” ovu jesen donose griz 50-ih!

“Kroz tri kultna filma: Edward Scissorhands, Last Picture Show, Rebel Without a Cause, svirku benda “Greasy Flat 4“  te izložbu fotografija “Filipjakov u 50-ima”, u kinu u Sv. Filip i Jakovu 7. i 8. listopada 2022. osjetit će se dašak razdoblja 50-ih, jednog od najzanimljivijih desetljeća u dvadesetom stoljeću“, najavljuju organizatori Roko Vodopija i Vedran Eškinja.

Baby boom, zlatno doba televizije i 3D kinematografije, pop-art i začetak hladnog rata samo su neka od važnih obilježja prve dekade nakon Drugog svjetskog rata. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata kada je većina filmova bila idealizirana konvencionalnim prikazima muškaraca i žena, mladi su željeli nove i uzbudljive simbole pobune. Hollywood je odgovorio na zahtjeve publike – kasne 1940-e i 1950-e doživjele su uspon antijunaka – sa zvijezdama poput pridošlica Jamesa Deana, Paula Newmana te Marlona Branda.

Tri kultna ostvarenja

Tjeskobni, introspektivni tinejdžer James Dean bio je oličenje adolescentske boli a njegov melodramatični film “Buntovnik bez razloga” koji je na rasporedu u subotu u 19.00 h,  prepun je tema o maloljetničkoj delinkvenciji i otuđenju.

– “Buntovnik bez razloga” ostao je njegov najupečatljiviji film s ulogom zbunjenog, osjetljivog i prkosnog tinejdžera Jima Starka koji je upleten u različita delinkventna ponašanja; pijanstvo, tučnjava s noževima i smrtonosna utrka zvana “Chicken Run”, a ostao je i zapamćen njegov arhetipski vrisak upućen njegovim roditeljima: “Razdireš me!”– govori Vedran Eškinja.

Upečatljivo ostvarenje koje je na rasporedu je i film “Posljednja kino predstava”, najpoznatije ostvarenje redatelja Petera Bogdanovicha snimljenog po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja.

– Nostalgična je to drama snimljena sedamdesetih godina a obrađuje temu odrastanja u teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, a glavne junake, srednjoškolce Duanea i Sonnyja, glume tada mladi Jeff Bridges i Timothy Bottoms. – kaže Roko Vodopija.

Njih dvojica uživaju u sitnim radostima koje im pruža njihovo rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam (Ben Johnson). No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj. “Posljednja kino predstava” jedan je od najboljih i najznačajnijih filmova što dokazuju dva Oscara te još 14 nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

Ono što će se zasigurno svidjeti široj publici je i film “Edward Škaroruki” s Johnny Deppom u naslovnoj ulozi, fantastičnu priču iskrojenu od običnoga života u predgrađu i opasne kreativnosti, kako je naziva redatelj Tim Burton, vizionarski talent koji je zamislio i u detalje razradio maštovite svjetove Batmana, Bubimira i Velike avanture Pee-weeja. Tipičan Burtonovski film pomaknuto bajkovitog ugođaja osvojio je mnoštvo nagrada, a bio je nominiran i za Oscara, doduše samo u kategoriji za najbolju šminku.

Svirka ispred kina, slušaona i tombola

Desetljeće 50-ih također je otvorilo doba rock and rolla i novo mlađe tržište tinejdžera. Chuck Berry, s “Johnny B. Goode” (1958), pročistio je i razvio glavne elemente koji su rock i roll učinili karakterističnim, fokusirajući se na život tinejdžera i showmanship koji će imati veliki utjecaj na kasniju glazbu. U to će nas ovu subotu, nakon projekcije filma “Buntovnik bez razloga”, uvjeriti i vinkovački rockabilly bend “Greasy Flat 4”. “Bend je to koji njeguje autentični zvuk pedesetih godina 20. stoljeća, no ponekad ih energija ponese i prema psychobilly svijetu. Uzore pronalaze u više ili manje poznatim autorima toga vremena – Charlie Feathersu, Johnny Powersu, Warren Smithu i Buddy Hollyu.

– Osim benda, čija će se svirka u slučaju kiše održati unutar kina, kroz oba dana održavanja ove manifestacije očekuje nas i rockabilly slušaona te originalna pića s tuluma iz pedesetih. Također, sve posjetioce koji na sebe nabace tematsku odjeću iz pedesetih očekuje besplatno piće i nagradni listić za tombolu na kojoj će se dijeliti gramofonska ploča. – kaže Tereza Brzić iz organizacije manifestacije.

Izložba “Filipjakov u 50-ima”

Poznato je da je desetljeće 50-ih u Americi, koje se odrazilo na filmsku umjetnost, ostalo upamćeno po mnogim stvarima: poslijeratnom povećanju životnog standarda i rastu izboru aktivnosti u slobodno vrijeme, konformizmu, Korejskom ratu, vrijednostima srednje klase, usponu modernog jazza, usponu restorana brze hrane i drive-ina, pojava televizije i TV večera, apstraktne umjetnosti, prvih kreditnih kartica te usponu drive-in kina. A što se u to vrijeme događalo u Filip i Jakovu? Kako je život u pedesetima izgledao u malom dalmatinskom mjestu i da li je zapadna kultura već tada počela prodirati u našu svijest?

– E to provjerite na izložbi “Filipjakov u 50-ima”, kolekciju fotografija prikupljenu iz arhive Smiljana Mitrovića koji već godinama neumorno arhivira fotografije mještana Sv. Filip i Jakova iz svih razdoblja ovog mjesta.kaže Anamarija Eškinja koja je pripremila izložbu. 

I zato, 7. i 8. listopada, gel u kosu, tregere na ramena, točkice na suknje, rošule na noge i pravac kino u Sv. Filip i Jakovu da vidimo kako je tada disao zapad ususret nuklearnoj krizi, a Filip Jakov ususret električnoj struji. Besplatan ulaz na sva događanja, ulaz u atomsko sklonište plaćate po potrebi.

PROGRAM:

Petak, 7. listopada

18:00 Otvorenje izložbe “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Edward Scissorhands (1990), 105 min

21:00 Last Picture Show (1971), 118 min

23:00 Rockabilly slušaona

Subota 8. listopada

18:00 Izložba “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Rebel Without a Cause (1955), 111 min

21:00 Rockabilly slušaona

21:30 Svirka: Bend Greasy Flat 4 (VK)

Projekcije filmova održat će se u kinu u Sv. Filip i Jakovu, a koncert ispred kina.

Ulaz na sve događaje je besplatan!


Skoči do alatne trake