Srijeda, 8 svibnja, 2024

[BIOGRAD NA MORU] Na “Reviji hrvatskih narodnih nošnji” dvadeset i dvije Hrvatice predstavile bogatstvo hrvatske tradicijske kulture

U biogradskom ljetnom kinu održana je „Revija hrvatskih narodnih nošnji“ kojom prigodom su Hrvatice izvan domovine predstavile hrvatsku narodnu nošnju iz različitih krajeva Hrvatske i izvan nje. Nastup u Biogradu bila je uvertira pred njihov središnji događaj u Tomislavgradu gdje se svake godine održava „Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske“.

Tako su se biogradskoj publici predstavile dvadeset i dvije Hrvatice iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Kanade, Austrije, Venezuele, Poljske, Argentine, Kosova, Belgije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, odnosno iz Biograda.  
Marija Zrilić i Leticija Živić, članice Kulturno-umjetničkog društva „Kralj Tomislav“ iz Biograda na Moru, predstavile su svečanu biogradsku nošnju iz druge polovice 19. stoljeća te svečanu nošnju za neudanu ženu.

Osim biogradske, predstavljene su nošnje kraljice Ljelje iz Starih Perkovaca, livanjska nošnja, šokačka, lička, nošnja Marija Gorice pokraj Zaprešića, slavonska nošnja iz Donje Panonije, posavska nošnja iz Sunje, nošnja Janjeva na Kosovu podrijetlom iz Dubrovnika, nošnja grada Splita, Bosanske Posavine, bokeljska nošnja, nošnja Tavankuta pokraj Subotice, zimska nošnja iz Hercegovine, nošnja bosanskih Hrvata iz okolice Pečuha te konavoska nošnja.

Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad, zahvalio je gradonačelniku Grada Biograda na Moru Ivanu Knezu na financijskoj pomoći pri izgradnji novog dijela dječjeg vrtića u Tomislavgradu te na realizaciji pri organizaciji ove manifestacije koja se održava u svim hrvatskim kraljevskim gradovima. Istaknuo je pritom uspostavljenu suradnju između ova dva kraljevska prijateljska grada potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji još 2014. godine te uputio riječi zahvale Gradu Biogradu na pomoći u organizaciji tisuću i stote obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju koja će dogoditi 2025. godine.

Ivan Knez
Luka Krstanović

Gradonačelnik Knez zahvalio se svima sudionicama i posjetiteljima koji su podržali ovu manifestaciju te poručio svima koji žale putem Facebooka da se ništa ne događa u gradu, da ih nikada nije vidio na ovakvim događajima. Za kraj, Knez je obećao podršku u organizaciji događaj koji pridonose očuvanju hrvatske tradicijske kulture poput onoga u Tomislavgradu za kojeg najveće zasluge pripadaju glavnom pokretaču ocu karmelićaninu Zvonku Martiću.

Đani Stipaničev

U drugom dijelu priredbe nastupio je Đani Stipaničev koji je, između ostalih pjesama, otpjevao i himnu grada Biograda čiji je i autor – „Biograde, bili grade“. Program je na duhovit način vodio Frano Ridjan, kako je za sebe kazao da i sam ima dvadeset pet godina godina iskustva u aktivnostima na području hrvatske tradicijske kulture.


FOTOGALERIJA (81)


Skoči do alatne trake