Petak, 29 ožujka, 2024

[ODRŽANA ATLETSKA UTRKA “CVJETNOM OBALOM”] Nakon dvije godine, opet se trčalo od Svetog Filip i Jakova do Turnja

Slovenac Klemen Španring i Zagrepčanka Martina Horvat bili su najbrži na cestovnoj atletskoj utrci “Cvjetnom obalom 2022.” koju je filipjanski AŠK “Rogovo” opet priredio nakon pauze od dvije godine. Staza je bila duga deset kilometara, sa startom i ciljem na rivi u Sv. Filip i Jakovu, s tim kako su atletičari iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke i Poljske trčali do Turnja, odnosno turanjskog groblja gdje je bio okret.

Ove godine organizatori iz AŠK “Rogovo” po prvi su put nagradili najstarijeg trkača, to je bio Luka Jakovljević iz Zadra, rođen 1948. godine, i najmlađeg – Tima Brusa iz Slovenije, rođenog 2007. godine. Pehare i medalje nagrađenima su uručili Ivan Pikunić, predsjednik AŠK “Rogovo” i Martina Gambiraža, voditeljica zadarske trgovine „Decathlon“, inače dugogodišnjeg partnera i sponzora utrke „Cvjetnom obalom“. Utrku su još pomogli Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, udruga „Napredak“ iz Sv. Filip i Jakova, Zadarska županija, „Ilirija“ Biograd na Moru, „Maraska“ Zadar i „Balboa Gym“ Biograd na Moru.

Kao uvod glavnoj utrci na deset kilometara, Obalom kralja Tomislava trčali su i oni najmlađi, ukupno njih sto dvadeset, od predškolaca pa sve do učenika završnih sedmih i osmih razreda osnovne škole. Zadana dionica koju su morali istrčati, od sto do petsto metara, bila je prilagođena njihovom uzrastu. Osim domaće filipjanske djece kao i one iz AK „Biograd“ te susjednih mjesta, odazvalo se dosta dječaka i djevojčica koji ljetuju na biogradskoj rivijeri. Svi su oni dobili medalje za sudjelovanje, osim troje prvoplasiranih, kojima je na proglašenju pobjednika, odličja uručio dugogodišnji klupski predsjednik Jakov Baričić koji je sa suprugom Slavicom Baričić bio utemeljitelj i pokretač AŠK „Rogovo“ i ove utrke.
Mladi 20-godišnji Slovenac Španring iz okolice Maribora, koji inače ljeta provodi u obližnjem Svetom Petru na Moru, ove je godine s vremenom 33m:41s oborio rekord staze na 10 kilometara kojega je upravo on postavio na posljednjoj utrci 2019. godine (34m:27s). Kako su cestovne utrke dio tog aktivnog turizma s obiteljskim nastupima, tako je na utrci sudjelovala i njegova sestra Tajda Španring.

U muškoj konkurenciji, trijumf slovenskih državljana, potvrdio je drugim mjestom Gregor Bučar (34m:25s). Treći je stigao Karmelo Mrvica (36m:00s) iz Biograda na Moru koji inače nastupa za AK „Varaždin“. Kod žena prvo mjesto pripalo je Zagrepčanki Martini Horvat (41m:40s) ispred Šibenčanke Radmile Maksimović (42m:40s), višestruke pobjednice koja sa 14 istrčanih utrka, zajedno s Ivanom Pikunićem ima najviše nastupa. Treće mjesto pripalo je mladoj i svestranoj 15-godišnjoj Lukreciji Krstičević (44m:32a) iz Metkovića koja je odnedavno članica zadarskog AK „Alojzije Stepinac“. Utrku su ove godine, prolaskom kroz cilj, završila 73 sudionika.

Nagrađeni po kategorijama

Juniori – muški: 1. Karmelo Mrvica, 2. Nik Ivančić, 3. Rene Kolednik.
Juniori – žene: 1. Lukrecija Krstičević.
Seniori – muški 20-34: 1. Klemen Šparin, 2. Gregor Bučar, 3. Amadei Petelinšek.
Seniori – žene 20-34: 1. Mateja Golenja, 2. Tajda Španring, 3. Sara Čović.
Muški 35: 1. Filip Tomas, 2. Stipe Jović, 3. Rafal Ozieblo.
Žene 35: 1. Martina Horvat, 2. Radmila Maksimović, 3. Vanja Petrović.
Muški 45: 1. Željko Birkić, 2. Darko Nešović, 3. Darko Štrobilius.
Žene 45: 1. Sanja Vlahović, 2. Edita Grgić, 3. Žijana Cenčić.
Muški 55: 1. Josip Jerković, 2. Marijan Cinfrić, 3. Stanislav Duriga.
Žene 55: 1. Natalija Gulin, 2. Sonja Dragojević, 3. Željana Kostanić.
Muški 65: 1. Ivan Bajić, 2. Luka Jakovljević, 3. Jakov Teklić.

Od predškolaca do osmaša

Predškolci – dječaci: 1. Matej Morović, 2. Karlo Vinski, 3. Žak Horezfriž.
Predškolci – djevijčice: 1. Tonka Polegubić, 2. Sara Katuša, 3. Moemi Morović.

  1. i 2. razred – dječaci: 1. Frane Tomas, 2. Bartol Pribilović, 3. Bartol Đurašin.
  2. i 2. razred – djevojčice: 1. Lorena Goleš, 2. Linda Šimunić, 3. Hana Šoštarić.
  3. i 4. razred – dječaci: 1. Toma Hadda, 2. Anej Prešern, 3. Dorijan Tenšek.
  4. i 4. razred – djevojčice: 1. Lucija Dupelj, 2. Ema Katuša, 3. Matica Poljak
  5. i 6. razred – dječaci: 1. Jan Dupelj, 2. Petar Ivec, 3. Antonijo Desnica.
  6. i 6. razred – djevojčice: 1. Valentina Zelanto, 2. Dorotea Reljić, 3. Timea Vaclavova
  7. i 8. razred – dječaci: 1. Adrijan Teršek, 2. Fran Ožvald, 3. Mate Hećimović.
  8. i 8. razred – djevojčice: 1. Lora Šimunić, 2. Živa Jevšenak.

FOTOGALERIJA (48)


Tekst: Robert Zorić

Skoči do alatne trake