Subota, 27 travnja, 2024

[210 TISUĆA KUNA ZA KULU FORTICA NA BAPCU] Državni tajnik Šime Erlić istaknuo važnost ulaganja u otoke pa tako i za otok Babac

Odlukom o odabiru projekata u okviru Javnog poziva za dostavu prijedloga projekata za Program razvoja otoka u 2022. godini, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Općini Sveti Filip i Jakov za projekt „Obnova kule Fortica i popratni turistički sadržaji – otok Babac“ iznos od 210 tisuća kuna od ukupne vrijednosti projekta 434.998,75 kuna.

Tim povodom državni tajnik Šime Erlić i općinski načelnik Zoran Pelicarić potpisali su ugovor o financiranju radova i usluga navedenog projekta u visini od 210 tisuća kuna s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti društvene i turističke infrastrukture u svrhu promocije kulturne baštine.
– Kroz Program razvoja otoka nastojimo usmjeriti sredstva onima kojima su najpotrebitija i u koje nije lako ulagati ali u kojima moramo stvoriti osnovni standard kvalitete življenja. – kazao je Erlić.
Kula Fortica i zaselak Mandići na otoku Bapcu zaštićena su ruralno-urbana cjelina.

Šime Erlić

– Predmet projekta je razvoj turističko-poučne staze i vidikovca kroz sanaciju i konzervaciju bastiona iz 15. stoljeća smještenog u sklopu ljetnikovca obitelji De Soppe. Projektom se predviđaju istražni radovi unutar bastiona kao i u neposrednoj okolici uz mogućnost pronalaska podnice te originalnog kamenog materijala. – rekao je Pelicarić.
Formirat će se okviri vrata i prozora te izvesti novi vijenac iznad kojeg će se dozidati nekoliko redova kamenog zida.

Kula Fortica na Bapcu

Obnovom kule Fortica doprinijet će se valorizaciji povijesno-kulturne baštine i prepoznatljivosti samog otoka te potencijalu razvoja “zelenog“ turizma, s očuvanim krajolikom i kulturnom baštinom.
Stručni pomoć Općini Sv. Filip i Jakov u pripremi ovog projekta pružila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.
Općina Sv. Filip i Jakov je u prijavi projekta sudjelovala s minimalnih nešto više od 39 tisuća kuna.


Skoči do alatne trake