Petak, 12 srpnja, 2024

[ODRŽANA BICIKLIJADA BIKE & WINE RAVNI KOTARI TOUR] Ravnokotarska vina, krajolici i povijesne staze ponovo oduševile

Sedam vinara, prostrani vinogradi i povijesna zdanja, na četiri zaustavljanja, dočekali su povratak ravnokotarske biciklijade s više od sto biciklista na četrdesetak kilometara vijugavih vinskih staza

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije COVID-19, Bike & Wine Ravni kotari Tour, sasvim posebna biciklijada, vratila se protekle nedjelje, u organizaciji Ilirije d.d. Biograd na Moru, te u suradnji s Turističkom zajednicom Ravnih kotara i Biciklističkim klubom AKS Stankovci, i vinara na ruti biciklijade.
Riječ je o biciklijadi koja spaja aktivni odmor s najpoznatijim vinarijama šire regije ali i atrakcijama ravnokotarskog kraja a koja je od početka 2016. godine oduševljeno prihvaćena i redovito okupljala 200-tinjak prijavljenih biciklista. Jučer u sunčan i gotovo ljetni topao dan sto i pedeset je biciklista i rekreativaca krenulo na oko četrdeset kilometara dugu stazu iz Ražnjevića dvora A.D. 1307. kamo su se u konačnici vratili, nakon četiri sata vožnje i druženja s ovdašnjim utvrdama i znamenitostima, vinarima, vinima i vinogradima.

Dobrodošli sudionici od 12 do 70 godina


Pozdrav sudionicima biciklijade i zadovoljstvo na povratku druženju istakli su označivši start utrke predstavnici Ilirije i direktor Turističke zajednice Ravnih kotara Vanja Čvrljak.
Konji i vrhunska vina čekali su već nakon nekoliko kilometara na eko-posjedu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino koja je osigurala je za najstarijeg i najmlađeg sudionika poklon-paket, pa recimo, iako je to bilo tek na kraju, da je najstariji sudionik rođen 1952. godine, a najmlađi je »ovotisućljetnik« iz 2010. godine.


Vinarije, krajobrazne i kulturno povijesne znamenitosti

Slijedila je makadamska poljska cesta kroz polačko a potom i nadinsko polje. U srcu Nadinskih vinograda, kompleksa od 320 hektara vinograda vinarije Šime Škaulj, Ker-Vin Tomislava Glavića i OPG Bože Glavića dočekali su još svježe bicikliste s paletom kraljevskih vina ovog proslavljenog vinograda, pod mitskom Nadinskom glavom i ostacima povijesnog grada. Put je dalje vodio ka Kličevici, utvrdi koju su knezovi Kurjakovići gradili uz žestoke prosvjede Mlečana naspram njihove tadašnje utvrde u Polači. Utvrda nad potokom Kličevice razotkrila je svoje tajne, a jedna je od njih i trocjevni top po nacrtu Leonarda da Vincia, jedini takav na svijetu, kao i špilja u kojima su obitavali Neandertalci, a što je sve sad moguće vidjeti u Kaštel Benkoviću gdje se nalazi Zavičajni muzej Benkovac koji predstavlja ovaj kraj.

Upravo su kaštel i muzej bila mjesta sljedećeg stajanja. Tu se mogao pogledati iznimni kompleks koji od novog otvaranje zakazanog za 11. lipnja 2022. na novi i inovativni način priča priču o ovom kraju od prapovijesti do danas. Tu su Vinarije Benkovac iz sastava Badela 1862. i Božo Bačić sa svojim Asseria vinima dočekali karavanu, a bilo je i fritula.
Iznimna vrućina razlog je »patnje« dijela biciklista do te točke. Nizbrdica potom olakšala je i obradovala mnoge, a vječna voda na Šopotu znalcima ovog puta je i vječno, neregularno zaustavilište.
Sve je završilo domjenkom u Ražnjevića dvorima i lijepim druženjem uz spoznavanje aduta ovog kraja u spoju turizma i eno-gastronomije. Bez ozljeđenih i bez serviserskih intervencija i ova je vinska biciklijada prošla u savršenom redu, a naravno da su sudionici morali pokazati kartu s potpisima i pečatima šest vinarija i sedmog OPG-a Ražnjević u kojem se nazdravilo domaćom kapljicom.

Za razvoj turizma posebnih interesa

Biciklizam i vina smatraju se jednim od aduta Ravnih kotara, uz sve brojnije vile s bazenima koje privlače sve veći broj gostiju zasićenih obalnim »overturizmom«. Ilirija je kroz organizaciju Bike & Wine Ravni kotari Toura krenula u iskorak u razvoju turizma posebnih interesa i turizma doživljaja. Razvoj cikloturizma, koji se temelji na prepoznatim prirodnim predispozicijama ovog područja uz povezivanje s agroturizmom i vinskim turizmom, doprinosi jačanju ponude destinacije, njenoj prepoznatljivosti i razvoju cjelogodišnjeg turizma.


Opis biciklijade Bike & Wine Ravni kotari Tour 2022.


22.5.2022. (nedjelja)11:30
Organizator: Ilirija d.d. – Biograd na Moru u suradnji s TZ Ravnih kotara i BK AKS Stankovci
Naziv: Bike & Wine – Ravni kotari Tour 2022.
Start: Polača, iz objekta Ražnjevića dvori A.D. 1307.
Satnica: Od 10 do 11 su uzimani brojevi, a krenulo je u 11.30, te završilo oko 16:00 kad je uslijedilo druženje
Opis: Ruta je kružna uz brojna stajanja putem:
– na imanju PZ MasVin s konjima i vinarijom,
– sred Nadinskog blata – danas Nadinskih 320 ha vinograda,
– na staroj utvrdi Kličevice,
– u Benkovcu na Kaštelu Benković i Zavičajnom muzeju.
Mjesta: Polača, Tinj, Nadin, Raštević, Benkovac, Polača


Napisao: Damir Maričić/Ilirija d.d.

Skoči do alatne trake