Petak, 14 lipnja, 2024

[27. OBLJETNICA POGIBIJE] Održana memorijalna atletska utrka u sjećanje na tragično poginule hrvatske redarstvenike

Sa startom u Pakoštanima, a ciljem u Biogradu na Moru, održana je druga po redu memorijalna atletska utrka „Tri hrvatska redarstvenika” u sjećanje na trojicu tragično poginula hrvatska redarstvenika i pripadnika Policijske uprave zadarske Marinka Adžića-Kapitanovića, Ivana Ćurkovića i Olivera Pešića koji su ubijeni prije dvadeset i sedam godina, 16.-og svibnja 1995. godine, u mjestu Pakoštane dok su obavljali službeni zadatak.

Stazu dugu osam kilometara, sa startom u Pakoštanama, a ciljem u Biogradu na Moru, najbrže je od trkačica pretrčala Vanja Petrović iz Atletskog kluba Alojzije Stepinac Zadar, drugoplasirana je bila Antonija Radeljić, pripadnica interventne policije, a treća Sandra Sturnela Malahov iz Atletskog kluba Alojzije Stepinac Zadar.
Od trkača prvi u cilj ušao je Marko Blaić iz AK Alojzije Stepinac Zadar, drugo mjesto zauzeo je Ante Petrović kao individualni natjecatelj dok je treći bio 67-godišnji ujedno i najstariji natjecatelj Milivoj Klarić iz Atletskog kluba Pakoštane. Najmlađi natjecatelj bio je Ivan Baraba.

Priznanja i pehare najboljim plasiranima trkačima uručili su članovi obitelji preminulih policijskih službenika, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Rade Šimičević, načelnik Policijske uprave zadarske i izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Anton Dražina, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

U ime Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a ’91 sa sjedištem u Biogradu na Moru nazočne je pozdravio Ive Veršić koji je udrugu istaknuo kao najzaslužniju da stradali hrvatski vitezovi nisu zaboravljeni.
– Mi članovi udruge obećavamo da naše hrvatske vitezove nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti i da smo dužni prenijeti istinu našim mlađim naraštajima. Nismo se bojali ’91, ni ’95, a ne bojimo se ni danas. Hrvatski vitezovi, bila vam laka hrvatska gruda i neka vam je vječna slava i hvala! – kazao je Veršić.

Ive Veršić

Prigodnu riječ s obilježavanja obljetnice pogibije trojice hrvatskih redarstvenika i odavanju dužne počasti održali su još Anton Dražina, Dinko Tandara i Rade Šimičević.
Molitvu nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pod spomen obilježje trojici stradalnika održao je pater Ivo Topalović, kapelan policijske kapelanije „Sv. Filip i Jakov“ u Policijskoj upravi zadarskoj.
Atletsku utrku „Tri hrvatska redarstvenika“ organizirali su Udruga dragovoljaca MUP – ZNG ’91 Biograd na Moru i Atletski savez Zadarske županije uz potporu Općine Pakoštane, Općine Sv. Filip i Jakov te Grada Biograda na Moru.


FOTOGALERIJA (60)


Skoči do alatne trake