Srijeda, 24 travnja, 2024

[U SKLOPU „SLOVENSKOG VIKENDA“] Otvorena izložba „Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj“

U sklopu „Slovenskog vikenda“, turističke manifestacije u Biogradu na Moru, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je izložba pod nazivom „Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj“.
Na izložbi, čije su autorice Helena Janežič iz Narodne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani i Barbara Riman iz Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane, predstavljen je društveni život Slovenaca u Hrvatskoj te njihovo kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo kojim se želi skrenuti pozornost na bogatstvo koje slovenskom narodu donose njihovi sunarodnjaci izvan domovine.

Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić istaknuo je realizirane izložbe i kulturno-umjetničke priredbe priređene u biogradskom muzeju u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Lipa iz Zadra, posljednje takvo zbilo se na ovogodišnjoj nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja“.
– Ova izložba nakon Biograda seli u Rijeku, a već se dogodila u Karlovcu. Povod je trideseta obljetnica osnivanja krovne organizacije Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj koja ima sjedište u Rijeci. Drago nam je da se ponovno održava manifestacija „Slovenski vikend“ i da su nam se gosti iz Slovenije vratili u Biograd u velikom broju.  – rekao je Samardžić.

Helena Janežič

Helena Janežič, suautorica izložbe, kazala je kako u Hrvatskoj živi blizu jedanaest tisuća Slovenaca koji imaju status nacionalne manjine te dodala kako na prostoru Hrvatske djeluje petnaest kulturnih društava: u Rijeci, Zagrebu, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Puli, Lovranu, Karlovcu, Labinu, Osijeku, Buzetu, Poreču, Varaždinu, Tršću i Umagu.

Godine 1991. u Hrvatskoj je živjelo malo više od 22 tisuće Slovenaca. Danas je prosječan Slovenac koji živi u Hrvatskoj star 59,7 godina pa tako Slovenci predstavljaju najstariju nacionalnu manjinu u Hrvatskoj. Najviše ih živi u Zagrebu, u Primorsko-goranskoj županiji te u Istri.
Ova izložba, prije svega, namijenjena je Slovencima koji žive u Sloveniji kako bi ih podsjetila na Slovence u jednoj od susjednih država kamo Slovenci odlaze na godišnje odmore, a da uopće nisu svjesni da tamo žive i njihovi sunarodnjaci.


Skoči do alatne trake