Petak, 12 srpnja, 2024

[PREDSTAVLJENA KNJIGA „(P)OSTANI ZDRAV“] Bruno Šimleša istaknuo važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje

U biogradskoj gradskoj knjižnici, u povodu Svjetskog dana zdravlja, pisac iz područja popularne psihologije i duhovnosti Bruno Šimleša predstavio je svoje deseto djelo naslova „(P)ostati zdrav“, svoje prvo djelo s fokusom na zdravlje.
Uvodnu riječ održala je ravnateljica knjižnice Tihana Jurišić ukratko predstavivši autora koji treći put gostuje u Biogradu, a prvi puta u novom reprezentativnom prostoru knjižnice.

Bruno Šimleša

Temu, kako kaže Šimleša, nije odabrao slučajno budući da posljednjih petnaestak godina pomaže obiteljima oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.
– Sve emocije su vaši najhrabriji savjetnici u vašoj samospoznaji. Oni su vam kao oni prijatelji koji vam nikada ne blefiraju i koji vam uvijek kažu na čemu ste. Oni su detektor vašeg današnjeg stanja. I kao takvi su zapravo vaši prijatelji odnosno saveznici. Ono što se nama dogodilo je da smo one neugodne emocije počeli zvati negativnima i stavljati ih pod tepih. Njih se sramimo i ne priznajemo ih. Njih ne želimo izraziti jer je bolno. I meni je ljepše osjećati radost nego tugu, zahvalnost nego ljutnju. Ali ako već osjećam ljutnju, onda ne glumim da ne osjećam ljutnju i ne ignoriram da neka ljutnja postoji u meni. U redu je biti ljut ili tužan. – rekao je Šimleša.

Tihana Jurišić

„U zdravom duhu zdravo tijelo!“ nova je paradigma zdravlja koju donosi autor u svojoj novoj knjizi. Naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života.
Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koja negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.
Nadalje, Šimleša je istaknuo utjecaj uma na tijelo. Govoreći o istraživanju izvrsne američke psihologinje Ellen Langer, istaknuo je važnost pozitivnog razmišljanja u obavljanju radnih zadataka.

– Osamdeset i četiri hotelske čistačice bile su podijeljene u dvije skupine. Prvoj skupini je rečeno kako čišćenje i spremanje hotelskih soba odgovara fizičkom vježbanju. Drugoj skupini nisu ništa rekli. Istraživanje je pokazalo da je prva skupina da ima bolju krvnu sliku i tlak od druge skupine. Dakle, njihova krv je osjetila njihovu misao, namjeru, fokus. – dodao je Šimleša.

Bruno Šimleša rođen je 1979. godine i autor je deset knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige, u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su „Ljubavologija“ i „Škola života“, jedna su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200 tisuća primjeraka.
Knjiga se u knjižarama prodaje po cijeni od dvjesto kuna dok je promotivna cijena ovom prigodom bila sto dvadeset kuna.


Skoči do alatne trake