Srijeda, 24 travnja, 2024

[BIOGRAD NA MORU] Novim stanarima uručeni ključevi stanova iz Programa poticane stanogradnje (POS)

U Biogradu na Moru, na predjelu Granda, novima stanarima, vlasnicima ukupno 27 stanova iz Programa poticane stanogradnje (POS) svečano su uručeni ključevi stana.
– Projekt je trajao koliko je trajao i nećemo se vraćati u prošlost nego gledajmo budućnost. Hvala Bogu da smo dočekali ovaj dan i želim vam sve najbolje, da živite u miru, a poslije uz božju pomoć i blagoslov našeg župnika. – rekao je na svečanosti biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Podsjetimo, u sklopu nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, izgrađeno je šest zgrada s ukupno trideset i šest stanova, od čega je Grad Biograd na Moru, s ciljem stambenog zbrinjavanja deficitarnih kadrova u zdravstvu i obrazovanju, otkupio devet.

Projekt je vrijedan 19,6 milijuna kuna, u čemu je Grad Biograd na Moru sudjelovao sa sedam milijuna kuna, prvotno sa 4 i po, a naknadno s još 2 i po milijuna kuna.
Cijena četvornog metra neto korisne površine stana je 1323 eura što je za 203 eura više nego od one ugovorene prvim natječajem 2015. godine.
Dragan Hristov, ravnatelj APN-a, izrazio je zadovoljstvo završetkom projekta s obzirom na probleme koji su se tijekom izvedbe projekta nenadano pojavili.
– APN je osigurao 16,5 milijuna kuna od čega su tri milijuna bespovratna investicijska sredstva. Trenutno na području Hrvatske u fazi izgradnje je ukupno petsto POS stanova na trinaest lokacija, a u pripremnoj fazi je na još trinaest lokacija dok je dvadeset i šest lokacija u fazi dogovora. – rekao je Hristov.

Podsjetimo, početak radova bio je u rujnu 2018. godine ali pri dvadeset posto izvedenih radova projekt je zastao u lipnju 2019. godine nakon što je vlasnik tvrtke Centrogradnja d.o.o. Zagreb, izvođača radova, iznenada preminuo. Tvrtka je završila u stečaju, a nakon tri provedena javna natječaja te nakon što je Grad Biograd dodao još 2 i po milijuna kuna kako cijeli projekt ne bi propao, za novog izvođača radova izabrana je tvrtka Lavčević d.o.o. Zadar.

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir istaknuo je dugotrajnost provedbe poticane stanogradnje odnosno ovakvog načina stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.
– Do sada je izgrađeno više od 8 tisuća i četiristo stanova i što je investirano više od 4 milijarde kuna. Oko milijarda kuna su poticajna sredstva države i to je mnogo značilo ne samo za građane koji su povoljno kupili stanove nego i za naš građevinski sektor kao investicijski poduhvat. – naglasio je Uhlir.
Pozvao je jedinice lokalne samouprave, posebno velike gradove Zagreb i Split, da se pridruže ovom nacionalnom programu, naročito sada kada cijena stambenog kvadrata raste.

Ivan Knez

Tri gradska stana već su dodijeljena deficitarnom kadru – dvama liječnicima Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru i jednom profesoru fizike Osnovne škole Biograd na Moru. Uskoro će Grad ponovno objaviti natječaj za dodjelu preostala tri stana.
Zlatko Duspara jedan je od 27 kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja, a nisu raskinuli ugovor u najtežem razdoblju ovog projekta.

Zlatko Duspara

– Useljavamo se u stan od 67 kvadrata, peteročlana smo obitelj. Malo je malo ali u redu je. Ja sam jako zadovoljan što danas useljavamo u ovaj stan kojeg smo dugo čekali. – rekao je Zlatko Duspara, novi vlasnik stana na Grandi.
U Sv. Filip i Jakovu na Rabatinu trenutno se grade dvadeset četiri stana iz Programa poticane stanogradnje, a u Zadru na Crvenim kućama stotinu stambenih jedinica.



Skoči do alatne trake