Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[SJEDNICA BIOGRAD NA MORU] Rebalans proračuna, dodijeljena tri stana za deficitarne kadrove, preimenovan dio šetališta

Pod predsjedanjem predsjednice Vijeća Ivane Stamičar (HDZ), održana je šedma sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj je od trinaestero vijećnika nazočilo jedanaestero: Valentina Filipović (HDZ), Tomislav Knez (HDZ), Ivan Mrkić (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Danijel Šangulin (HDZ),  Ivana Stamičar (HDZ), Suzana Tolić (HDZ), Ratko Krstinić (SDP), Ante Fuzul (nezavisna lista Ante Fuzul), Robert Pelicarić (nezavisna lista Ante Fuzul), Mišel Tepša (nezavisna lista Ante Fuzul). Izostali su Angela Vuksan (HDZ) i Leo Zorica (nezavisna lista Leo Zorica).

U redovima vladajućih došlo je do promjena u vijećničkom sastavu: umjesto vijećnice Josipe Mikas (HDZ), dužnost vijećnice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru obavljat će Suzana Tolić (HDZ).
Prihvaćen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Biograda na Moru koji sada iznosi 336,2 milijuna kuna. Rashodi i izdaci se povećavaju za 13,8 milijuna kuna.
– Ovakvo povećanje planiranog proračuna za 2022. godinu posljedica je planiranja novih projekata kao što su društveni kutak, autobusni kolodvor, obnova ribarnice i tržnice, izgradnja zida na plaži Soline i drugo. – kazao je Nikola Mikulić, stručni suradnik iz Odsjeka za financije Grada Biograda na Moru.
Prihvaćeno je izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu protekle godine kao i prijedlog odluke o imenovanju Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja Grada Biograda na Moru. Novo peteročlano vijeće čine tri predstavnika Grada Ivan Knez, Marijan Stopfer, Drina Bešenić, kao predstavnica nadležnog županijskog upravnog odjela Ljiljana Peričin te Damir Santini kao predstavnik ispostave Lučke kapetanije.
Usvojen je prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada na području Grada Biograda na Moru. Prema odluci, za kućanstvo cijena obvezne minimalne javne usluge iznosit će 120 kuna dok za korisnika koji nije u kategoriji kućanstvo ona iznos 702 kune. Za korisnika kućanstvo s jednim članom kućanstva cijena se umanjuje za 60 kuna mjesečno pa do maksimalnih 577 kuna mjesečno, ovisno o obujmu spremnika. Novi zakon o gospodarenju otpadom nalaže jedinicama lokalne samouprave da u odluci navedu i iznos cijene obvezne minimalne javne usluge što do sada nije bila obveza.

Krunoslav Pešić

Direktor Bošane d.o.o. Krunoslav Pešić rekao je kako je ranije fiksni dio naknade ovisio o gradonačelnikovoj odluci, a sada je to na gradskom vijeću. Varijabilni dio cijene donosi gradonačelnik, pojasnio je Pešić.
– Ovom smo odlukom omogućili samačkim kućanstvima mogućnost zaduženja spremnika i od 60 litara što do sada nije bilo moguće. – rekao je Pešić.
Najava je da će s pokusnim radom Centar za gospodarenje otpadom Biljane započeti tijekom iduće godine kada bi Bošana završila s odvozom mješovitog komunalnog otpada u Polaču, a razvrstanog u Šibenik.

Prihvaćen je prijedlog dopune odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Kako je pojasnio Marko Šarić, voditelj parkinga u Bošani, dopuna se odnosi na korisnike koji posjeduju godišnju kartu, a koji će od sada u nultoj zoni, odnosno na Obali Petra Krešimira IV, u razdoblju od 20. lipnja od 31. kolovoza moći koristiti svoju povlaštenu kartu najviše 2 sata i to jednom dnevno, a nakon čega moraju nastaviti plaćati korištenje parkirnog mjesta po važećim cijenama ili ukloniti vozilo. Ako ne postupe na opisani način, smatrat će se da nemaju plaćeno parkiranje te će im se izdati dnevna parkirna karta.

Ivan Knez

– Ovime se žele osloboditi parkirna mjesta za goste na rivi u ljetnom periodu. Činjenica je da su vozila parkirana na cijeloj rivi od 7 do 16 sati, ne pomiču se i ne ostavljaju mogućnost parkiranja drugim vozilima. S ovih maksimalnih 120 minuta jednom dnevno napravit ćemo bolji protok vozila i pružiti drugim korisnicima parkirališta korištenje ovih parkirališnih mjesta. – rekao je Šarić.
Za djelatnike gradske uprave, gradskih ustanova, banaka, porezne uprave i sličnih institucija, Grad Biograd na Moru će osigurati parkiranje na parkingu Dražica pod uvjetom da posjeduju godišnju pretplatničku kartu.
Usvojen je prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju kod poslovne banke u iznosu od 4 i po milijuna kuna s rokom vraćanja do kraja ove godine radi usporene dinamike prihoda i primitaka u gradsku blagajnu.

Prihvaćen je prijedlog odluke izmjene i dopune odluke o nazivima ulica i trgova u Gradu Biogradu na Moru. Na prijedlog udruge 1.A satnije 113. brigade ZNG-a Vodice, dio šetališta Mihovila Mihe Klaića od uvale Soline do Puta Kumenta bit će preimenovan u Šetalište specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske.
S time se nisu složili oporbeni vijećnici Ante Fuzul (nezavisna lista Ante Fuzul), Robert Pelicarić (nezavisna lista Ante Fuzul), Mišel Tepša (nezavisna lista Ante Fuzul) te su predložili amandman da se tom dijelu šetališta da naziv Ulica žrtava 14. lipnja 1993. Amandman je odbijen nakon čega su oporbeni vijećnici demonstrativno napustili sjednicu. Gradonačelnik Ivan Knez obrazložio je odluku da su se obitelji poginulih civila prethodno složile s ovim preimenovanjem.

Ivana Stamičar i Ratko Krstinić

Prihvaćena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za proteklu godinu Vatrogasne postrojbe Grada Biograda na Moru, HCK – Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, Gradske knjižnice Biograd na Moru, Dječjeg vrtića Biograd te Sportske zajednice Grada Biograda na Moru.
Ravnateljica knjižnice Tihana Jurišić naglasila je povećanje broja korisnika za 53 posto u odnosu na 2020. godinu te povećanje broja posjetitelja za 336 posto.

Usvojen je prijedlog programa javnih potreba u sportu Grada Biograda na Moru za 2022. godinu. Za sport iz proračuna je planirano utrošiti milijun i 717 tisuća kuna. Prema detaljnom planu raspodjele financijskih sredstava, najviše je planirano za HNK Primorac – 650 tisuća kuna, zatim, 250 tisuća za Rukometni klub Biograd, 70 tisuća za Vaterpolo klub Biograd, 40 tisuća za Malonogometni klub Gauni i tako dalje.
Prihvaćen je prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Javne vatrogasne postrojbe Grada Biograda na Moru za 2022. godinu. Kao i prošle godine, i ove godine se iz državnog proračuna izdvaja iznos od 3,03 milijuna kuna za decentraliziranu funkciju vatrogastva te se odlukom Vlade ta novčana sredstva raspoređuju za rashode za zaposlene u vatrogasnoj postrojbi.

Prihvaćen je prijedlog odluke o dodjeli stanova za službene potrebe. Slijedom javnog poziva, obrazložila je Suzana Horvat Kolanović iz gradske uprave, pristiglo je šest zahtjeva, dva zahtjeva nisu udovoljavala odredbama poziva dok je jedan povučen. Odredbama javnog poziva o najmu stanova na razdoblje od pet godina udovoljili su Anamarija Gulić, Matej Jelović i Goran Jeličić.
Sjednica je zaključena usvajanjem prijedloga odluke o raspisivanju drugog javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu stanova za službene potrebe. Ovaj poziv odnosi se na tri preostala nedodijeljena stana.




Skoči do alatne trake