Petak, 29 ožujka, 2024

[SJEDNICA PAKOŠTANE] Luka Pakoštane pred izdavanjem lokacijske dozvole

Pod predsjedanjem Marina Barešića (HDZ-HSS-HSP AS), održana je četvrta sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane na kojoj je, od trinaest članova vijeća, nazočilo jedanaestero: Marija Vulin (HDZ-HSS-HSP AS), Nedjeljko Striguljica (HDZ-HSS-HSP AS), Domagoj Juričin (HDZ-HSS-HSP AS), Andrija Kazija (HDZ-HSS-HSP AS), Marin Barešić (HDZ-HSS-HSP AS), Slavko Prtajin (HDZ-HSS-HSP AS), Božidar Lokin (HDZ-HSS-HSP AS), Leon Čudina (HDZ-HSS-HSP AS), Andrija Lacman (Most), Eriden Livić (HNS-SDP-AM-SU) i Ivica Bakija (HNS-SDP-AM-SU). Izostali su Antonio Lokin (Most) i Zdravko Bunja (Most).
Usvojen je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja za područje obalnog pojasa unutar izgrađenog dijela građevinskog područja naselja Pakoštane, odnosno za područje luke Pakoštane.

– Tu je došlo do manjih izmjena nautičke luke, njenog oblika i nekih ozbiljnijih izmjena i nema. UPU je prošao javni uvid i raspravu, dobio je pozitivno mišljenje županije i suglasnost Zavoda za zaštitu okoliša i prirode. – kazao je općinski načelnik Milivoj Kurtov.
Luka Pakoštane bit će podijeljena u tri cjeline: dvije u nadležnosti Županijske lučke uprave Zadar: luka otvorena za javni promet (linija Pakoštane-Vrgada) i komunalni vez te treća cjelina – luka nautičkog turizma za koju će biti raspisana koncesija.

– Izgradnjom valobrana, zaštitit će se prostor komunalnog veza i prostor luke otvorene za javni promet i na taj način riješiti problem vezan za loše vremenske uvjete. – dodao je Kurtov.
Za mjesec do dva očekuje se izdavanje lokacijske dozvole za luku Pakoštane.
Nadalje, prihvaćeno je godišnje izvješće o radu HCK-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru za prošlu godinu. Ravnateljica Franka Troskot istakla je kako je tijekom prošle godine prikupljeno i podijeljeno na području djelovanja ogranka oko 116 tisuća kilograma humanitarne pomoći, odnosno hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti od oko 908 tisuća kuna. Većinom je financirano iz EU izvora i dijelom od donacija. Jedinice lokalne samouprave sudjeluju financiranju HCK-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru s 230 tisuća kuna na godišnjoj razini.

– Prikupljeno je 507 doza krvi, a novih darivatelja krvi je 63. Aktivnih volontera imamo 72 od ukupno 175. Oni su ostvarili više 2400 volonterskih sati. – rekla je Troskot.
Prihvaćen je prijedlog odluke o programu potpora poljoprivredi na području Općine Pakoštane za 2022. godinu.
– Riječ je sufinanciranju nabave presadnica sezonskog povrća i dugotrajnih nasada. Ukupni trošak kojeg je predvidjela Općina su svojem proračunu je 128.800 kuna. – rekla je pročelnica Marijana Došen.
Usvojene su dopune odluke o općinskih poreza. Prema obrazloženju pročelnice Došen, Općina Pakoštane dužna je decidirano istaknuti da se vlasnici nekretnina (zgrada, stanova ili apartmana) koji ne koriste nekretninu za odmor već za obavljanje registrirane djelatnosti oslobađaju od plaćanja poreza na kuću za odmor.
Prihvaćen je prijedlog odluke o imenovanju članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Gardelin Pakoštane. To su Luca Lokin, Tea Vrančić-Vulin i Slavko Prtajin.
Usvojena su izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom kao i gradnje građevina za gospodarenje otpadom za 2021. godinu. Isto tako, prihvaćen je prijedlog odluke o sprječavanju odbacivanja otpada. Utvrđene su kritične lokacije protuzakonitog odlaganja otpada na području općine Pakoštane: područje Umac-Vrana, izvor Biba, Smrikovac (Vrana), Košević, područje sjeverno od groblja u Pakoštanima, kod igrališta u Dragama te na području Pržina na otoku Vrgada. Provodit će se dodatne mjere učestalim nadzorom komunalnog redarstva, postavljanjem znakova o zabrani odlaganja te postavljanjem fizičkih prepreka.

Prihvaćena je godišnja analiza stanja sustava civilne zaštite Općine Pakoštane za 2021. godinu, godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za 2022. godinu te plan operativne provedbe programa aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara za 2022. godinu.
Usvojen je prijedlog odluke o otpisu dospjelih nenaplativih potraživanja Općine Pakoštane za koje je nastupila zastara tijekom prošle i pretprošle godine. Radi se o 5 obveznika poreza kuće za odmor, 94 obveznika komunalne naknade te jedan obveznik komunalnog doprinosa.


–  Glavni razlozi su preminuli obveznici i tvrtka koja je propala i nismo u mogućnosti naplatiti se. Od prošle godine smo uveli prisilnu naplatu i to je počelo dobro funkcionirati. – kazao je načelnik  Kurtov.
Sjednica je zaključena prihvaćanjem prijedloga odluke o osnovici za izračun plaća zaposlenika komunalne tvrtke „Juština“.


Skoči do alatne trake