Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[TKON] Otvorena nova trajektna luka vrijedna 45 milijuna kuna

Pristajanjem trajekta na liniji Biograd–Tkon službeno je otvorena nova trajektna luka u Tkonu. Ukupno je u njezinu izgradnju uloženo više od 45 milijuna kuna, a završna faza, vrijedna 32,5 milijuna kuna prvi je projekt lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiran iz europskih fondova.
Uz župana Božidara Longina i općinskog načelnika Anđela Palaškova, otvorenju su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te državni tajnik Josip Bilaver.

– Izgradnja nove trajektne luke projekt je od vitalne važnosti cijeli otok Pašman i doprinijet će razvoju turizma te poboljšanju kvalitete življenja domaćeg stanovništva. Ovo je samo jedna u nizu investicija u lučku infrastrukturu na području naše županije, gdje smo u proteklih nekoliko godina osigurali gotovo 500 milijuna kuna za brojne projekte. Zahvaljujem ministru Butkoviću, državnom tajniku Bilaveru, našoj ŽLU, a posebno bivšem i sadašnjem načelniku Tkona jer smo s njima ostvarili uistinu odličnu suradnju kroz ovo razdoblje. –  istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Ministar Butković čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.
– Činjenica je da ulažemo oko 2 milijarde kuna u obnovu i izgradnju luka na Jadranu. To je rekordan investicijski ciklus, a možemo ga ponajviše zahvaliti korištenju europskih sredstava. U Zadarskoj županiji provode se tri velika europska projekta, obnova rive u Zadru, dogradnja luke Sali i danas završeni projekt trajektne luke Tkon, a u pripremi su i novi projekti koji će značiti nastavak investicijskog ciklusa ulaganja u more. Mi smo država koja živi od mora i okrenuti smo moru na razne načine, stoga je meni kao ministru i resornom ministarstvu iznimno važno da ovako značajna sredstva ulažemo za lučku infrastrukturu. – naglasio je Butković.

Nova trajektna luka u Tkonu projekt je Županijske lučke uprave Zadar, prvi od ukupno 28 projekata unapređenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 32,591.045,60 kuna, od čega 27,702.388,76 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Luka Tkon je deveta u Republici Hrvatskoj po broju prevezenih putnika (500.000), dok je 11. po broju prevezenih vozila (120.000), odnosno druga po ostvarenom prijevozu putnika i vozila u Zadarskoj županiji.


Izvor: Zadarska županija


Skoči do alatne trake