Srijeda, 24 travnja, 2024

[JEDRENJE] Četrnaest brodova na startu CRO Melges 24 Cupa u Biogradu, u vodstvu domaća posada

Tri održana jedrenja i dominacija domaće Panjić obilježile su prvi dan regate CRO Melges 24 Cupa koja se održava u Biogradu uz domaćinstvo Jedriličarskog kluba Briva.

Na drugoj postaji najjače hrvatske regatne serije startalo je četrnaest brodova uz brojna eminentna imena hrvatskog jedrenja, sadašnjih i bivših olimpijaca, osvajača svjetskih i europskih medalja poput Mihovila Fantele, Ivana Kljakovića Gašpića, Karla Kureta, Tomislava Bašića….
Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom je već na regati u Dubrovniku pokazao kako je trenutačno mjerilo vrijednosti, a njihova se dominacija nastavila i na domaćem terenu u Biogradu. U tri održana jedrenja upisali su dva prva i jedno drugo mjesto.

– Imali smo vrhunski dan. Gušt je jedriti uz ovakva imena. Na papiru izgleda kako dominiramo, ali na moru smo se borili kao lavovi za svaki bod. – ispričao je član Panjića Tomislav Bašić.
One design klasa Melges 24 u posljednjih je godinu dana najljepša priča hrvatskog jedrenja. Flota, u kojoj je trenutačno dvadeset i jedan brod, spada među najbrojnije na svijetu, a regate su zbog svoje zanimljivosti i sjajne konkurencije već dobile nadimak jedriličarska Liga prvaka. Koliko je klasa jaka možda najbolje govori podatak kako u hrvatskom Melgesu trenutačno jedre olimpijski pobjednik, dvostruki osvajač olimpijskog srebra, osvajači četrnaest medalja sa svjetskih prvenstava olimpijskih klasa te osvajači dvadeset i pet medalja s europskih prvenstava olimpijskih klasa.

Biograd je mjesto odakle je krenula priča o Melgesu premijernom regatom koja je održana u travnju 2021.
– Melges je trenutačno najzvučniji projekt u hrvatskom jedrenju, a mislim kako će u idućih nekoliko godina klasa još rasti. Veseli me što se u njemu okupilo gotovo sve najbolje iz našeg sporta, ali isto tako u regatama guštaju i brojni amateri jer su brodovi zabavni i konkurentni. – rekao nam je Luka Šangulin koji je s posadom Panjića aktualni pobjednik CRO Melges 24 Cupa i pobjednik prve ovogodišnje regate u Dubrovniku.
CRO Melges 24 Cup jedri se uz partnerstvo Specijalne bolnice Medico, Sailing Pointa i One Sailsa.


Rezultati nakon prvog dana (tri održana jedrenja)

1. Panjić 4,
2. Point One 12,
3. Mataran 24 16,
4. Cro-a-Sail 17,
5. Tutta Forza 20,
6. Universitas Nova 21,
7. Cezibordo 21,
8. Yikes 26,
9. Obi-Wan 26,
10. Joyrunner 28,
11. Blue Label 30.,
12. Iggy 30,
13. Amor Wave 31,
14. Palmina 40.


Foto: Portal Regate.com.hr


Skoči do alatne trake