Petak, 29 ožujka, 2024

[SJEDNICA PAKOŠTANE] Usvojen proračun za 2022. godinu u iznosu od 44,1 milijuna kuna

Pod predsjedanjem Marina Barešića (HDZ-HSS-HSP AS) održana je treća sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane na kojoj je, od trinaest članova vijeća, nazočilo dvanaestero: Marija Vulin (HDZ-HSS-HSP AS), Nedjeljko Striguljica (HDZ-HSS-HSP AS), Domagoj Juričin (HDZ-HSS-HSP AS), Andrija Kazija (HDZ-HSS-HSP AS), Marin Barešić (HDZ-HSS-HSP AS), Slavko Prtajin (HDZ-HSS-HSP AS), Božidar Lokin (HDZ-HSS-HSP AS), Leon Čudina (HDZ-HSS-HSP AS), Zdravko Bunja (Most), Andrija Lacman (Most), Eriden Livić (HNS-SDP-AM-SU) i Ivica Bakija (HNS-SDP-AM-SU). Izostao je Antonio Lokin (Most).

Za 2022. godinu, s jedanaest „za“ i jednim „protiv“ glasom, prihvaćen je općinski proračun u iznosu od približno 44,1 milijuna kuna. Za program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture izdvojit će se 5 milijuna i 646 tisuća kuna, za održavanje komunalne infrastrukture 4 milijuna i 575 tisuća.
Za sport planira se utrošiti 580 tisuća, za kulturu, obrazovanje i društvene aktivnosti milijun i 72 tisuće kuna, a za socijalnu skrb približno 492 tisuće.
– Za gospodarstvo je planirano 2 milijuna i 980 tisuća kuna, za izradu prostorne dokumentacije 2 milijuna i 745 tisuća, za dječji vrtić 2 milijuna i 871 tisuću, za Javnu ustanovu Agencija Han-Vrana 3 milijuna i 332 tisuće te za jedinstveni upravni odjel planirano je 3 milijuna i 450 tisuća kuna. – istaknuo je, među ostalim, Milan Vulin, voditelj Referade za proračun, financije i javne potrebe Općine Pakoštane.


Usvojen je prijedlog odluke o osnivanju Postrojbe civilne zaštite opće namjene Općine Pakoštane. Ovom odlukom ustrojava se postrojba koja će brojiti dvadeset i četiri člana i predstavljat će potporu za provođenje mjera civilne zaštite, evakuacije, spašavanja, pružanja prve pomoći te zbrinjavanja ugroženog stanovništva.
Prihvaćen je prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2022. godini. Ovom odlukom zabranjuje se izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevine u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine u naseljima Pakoštane, Drage, Vrgada te u Vrani u krugu od sto metara od  turistički kategoriziranog objekta. Odluka se ne odnosi na radove od državnog interesa.

Prihvaćen je prijedlog odluke o dopuni odluke o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića Grdelin od roditelja. Prema obrazloženju ravnateljice vrtića Marije Miočić, ovom odlukom uvodi se trosatni program predškolskog odgoja i obrazovanja po cijeni od 250 kuna/mjesečno. Ekonomska cijena programa iznosi 850 kuna, a udio roditelja u sufinanciranju usluge je trideset posto (250 kn), a Općine Pakoštane sedamdeset posto (600 kn).
Nadalje, općinski vijećnici dali su suglasnost za financijski plan dječjeg vrtića za 2022. godinu. Ova ustanova planira prihod u iznosu od 2 milijuna i 871 tisuću kuna od čega iz općinskog proračuna 2 milijuna i 150 tisuća kuna, iz državnog odnosno od Ministarstva znanosti i obrazovanja približno 111 tisuća dok od roditelja odnosno korisnika usluga planira se uprihoditi 600 tisuća kuna.


Suglasnost vijećnika dana je i za financijsko izvješće za 2020. godinu trgovačkog društva u općinskom vlasništvu Juštine d.o.o..
Antonio Šarić, direktor Juština d.o.o., pojasnio je kašnjenje financijskog izvješća za proteklu 2020. godinu.
– Do 30. lipnja 2021. imali smo obvezu državi predati financijsko izvješće za prethodnu godinu, međutim, bili su lokalni izbori, konstituiran je novi nadzorni odbor i bila je potrebna dodatna dokumentacija koju je tražio trgovački sud.Sve navedeno je uredno napravljeno i na vrijeme predano. – kazao je Šarić.
Nadalje, dana je i suglasnost na program rada Juštine d.o.o. za 2022. godinu. Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov kazao je kako općinska komunalna tvrtka planira uprihoditi 4,7 milijuna kuna, a rashoditi 4,6 milijuna kuna.
Vijećnik Andrija Kazija (HDZ-HSS-HSP AS) upitao je hoće li se poboljšati učinkovitost uređaja za naplatu parkiranja u Dragama, odnosno, konkretno u Dolaškoj dragi. Kako je primijetio protekle turističke sezone, vozači su imali poteškoća pri plaćanju.

Direktor Juštine Antonio Šarić kazao je kako, osim kovanicama, vozači imaju mogućnosti plaćanja i putem aplikacije za mobitel PayDo te da će se i pored toga uvesti mogućnost plaćanja papirnatim novčanicama.
Dana je suglasnost za program rada Javne ustanove Agencija Han-Vrana za 2022. godinu. Ravnatelj Marko Meštrov naglasio je uspjeh pri apliciranju projekta „Opremanje interpretacijskog centra Maškovića han“ u okviru natječaja „Stvaranje turističkih sadržaja povezanih s ribarstvom“ LAGUR-a Lostura.
– Dobili smo financijsku potporu u iznosu od milijun i 650 tisuća kuna od čega je doprinos EU sredstava 85 posto, a 15 posto Republike Hrvatske.Radi se o 100-posto prihvatljivim troškovima, a na nama je jedina stvar platiti PDV zbog čega je planirani proračun malo veći. – rekao je Meštrov.
Agencija Han-Vrana jedina je ustanova u Hrvatskoj kojoj trenutno njemačka vlada financira arheološka istraživanja. Plan je nastavak trodimenzionalnih, geomagnetskih i termalnih snimanja svih arheoloških lokaliteta u Vrani i Pakoštanima u suradnji s Rimsko-germanskom komisijom iz Frankfurta te sveučilištem iz Damstadta. Nadalje, u planu je sudjelovanje u projektu znanstvenog istraživanja templara i Ivanovaca u Hrvatskoj vrijednom gotovo 600 tisuća kuna kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Isto tako, provodit će se projekt MIGRASSI u sklopu kojeg će se arheološki istražiti lokalitet Maksanova gomila na obali Vranskog jezera gdje uočena i djelomično istražena nekropola, kazao je Meštrov. Pored toga, unutar baštinskog hotela Maškovića han uredit će se info-punkt Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.


Skoči do alatne trake