Subota, 11 svibnja, 2024

[SJEDNICA SV. FILIP I JAKOV] Usvojen proračun u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna

U Sv. Filip i Jakovu, pod predsjedanjem predsjednika vijeća Igora Pedisića (HDZ), održana je treća sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.
Od trinaestero općinskih vijećnika, sjednici je nazočilo jedanaestero: Igor Pedisić (HDZ), Marin Colić (HDZ), Zelina Kadija (HDZ), Josipa Mrkić (HDZ), Renata Batur (HDZ), Anamarija Matešić (HDZ), Marijana Mrvičić (HDZ), Željko Serdarević (HDZ), Nina Pedisić (HDZ), Rafael Baričić (HDZ) te Ingrid Klarica (HSP). Izostali su Marin Katuša (HSP) i Željko Galešić (HSP).

S deset glasova „za“ i jednim suzdržanim, usvojen je prijedlog proračuna za 2022. godinu u iznosu od približno 99,9 milijuna.
U okviru proračuna za gradnju komunalne infrastrukture planira se uložiti približno 27,1 milijuna kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture oko 4,77 milijuna. Za javne potrebe u kulturi planirano je 260 tisuća kuna, za sport 354 tisuće dok će se za javne potrebe u socijalnoj skrbi u sljedećoj godini izdvojiti 692 tisuće kuna. Za program javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja planirano je 3 milijuna i 100 tisuća kuna. Isto tako, za 2022. planirano je pokriti proračunski manjak u iznosu od 4 milijuna kuna.

Zoran Pelicarić, općinski načelnik

– Ovih planiranih gotovo 100 milijuna kuna zvuči bombastično i ovo je prvi put da smo dostigli ovoliki iznos. Ovaj iznos, uvijek naglašavam, odnosi se i na EU projekte koje moramo kroz planirani proračun prikazati u cijelosti, a sami znate da se mogu i ne moraju dogoditi. Ako se i dogode, onda je pitanje hoće li biti realizirani u jednoj godini. Daj Bože da realizacija bude i pedeset posto.  – naglasio je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić (HDZ).
Osniva se trgovačko društvo Rogovo d.o.o. za turizam i usluge za što je predviđeno milijun i pedeset tisuća kuna.
– Želimo proširiti lepezu djelatnosti kojima se možemo baviti i ostvariti novi prihod. Ovo radimo po uspješnom modelu i uzoru na Grad Nin i Općinu Vir gdje njihove tvrtke uplaćuju dobit u općinski proračun. – rekao je Pelicarić.
Za javnu rasvjetu, među ostalim, planirano je 400 tisuća kuna. Na području Općine Sv. Filip i Jakov svijetli više od tisuću i četiristo rasvjetnih tijela javne rasvjete te je po broju stanovnika Općina Sv. Filip i Jakov pet puta iznad Grada Zadra, a dva puta iznad susjednog Biograda na Moru, naglasio je načelnik Zoran Pelicarić.

Za projekt izgradnje odnosno proširenja mjesnih groblja na području općine planirano je milijun i 755 tisuća kuna. Do sada je Općina Sv. Filip i Jakov sufinancirala trošak izgradnje s 55 posto, a s obzirom na nedavno povećanje građevnog materijala i radova, to će sada iznositi oko 40 posto. Dosadašnja nabavna cijena gradnje po ukopnom mjestu iznosila je 42,5 tisuća kuna, naglasio je Pelicarić.
Četiri milijuna kuna planirano je za rekonstrukciju luke u Sv. Filip i Jakovu u suradnji sa Županijskom lučkom upravom Zadar koja bi u ukupnom trošku sudjelovala sa 66 posto.
Za probijanje i uređenje poljskih puteva planirano je 520 tisuća kuna.
– U proljeće ove godine postavili smo svojevrsni rekord kada je probijeno oko sedam i po tisuća metara poljskih puteva širine oko tri metra na području naše općine. Oko 40 kuna po kvadratnom metru je cijena radova pa sad računajte koliki je to iznos.Žitelji jako traže uređenje puteva kako bi mogli doći do svojih zemljišta što je razumljivo. – dodao je Pelicarić.

Za rekonstrukciju ulice Kuntrate u staroj jezgri Sv. Filip i Jakova, putem financiranja kroz EU fondove, planirano je 4,4 milijuna kuna.  
Prihvaćen je prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju u visini od 4 milijuna kuna na rok otplate od godinu dana. Odluka je donesena, kazala je voditeljica Odsjeka za financije i računovodstvo Vlatka Budanović, zbog premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva novčanih sredstva i dospijeća obveza.
Usvojeno je godišnje izvješće o ostvarivanju plana i programa rada u u pedagoškoj 2020./2021. godini kao i godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov za 2021/2021. godinu. Vijećnica Anamarija Matešić (HDZ) istakla je trenutno 164 djece polaznika te da na listi čekanja nije ni jedno dijete. Novost je da je otvaranjem dječjeg vrtića u Turnju uveden program za djecu jasličke dobi starosti osamnaest mjeseci. Trenutno ova ustanova broji 23 djelatnika.
Prihvaćen je prijedlog odluke o izmjeni odluke o visini i načinu plaćanja naknade za dodjelu grobnog mjesta. Naknada se, zbog povećane cijene gradnje i građevinskog materijala, obrazložio je pročelnik Jure Jelenić, povisuje te sada iznosi za grobnicu s tri ukopna mjesta – 20 tisuća, a za grobnicu sa šest ukopnih mjesta – 30 tisuća kuna.

I ove godine Općina Sv. Filip i Jakov dodijelit će umirovljenicima božićnice slijedom usvojene odluke. Iznos se kreće od minimalnih dvjesto kuna do maksimalnih petsto, ovisno o iznosu mirovine.
Usvojen je prijedlog odluke o kupnji zemljišta ukupne površine 12 i po tisuća četvornih metara radi izgradnje odlagališta za zbrinjavanje građevinskog otpada.
Usvojen je prijedlog odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja Rabatin 2. Riječ je o području iznad Osnovne škole Sv. Filip i Jakov na kojem je predviđena izgradnja vatrogasnog doma, mirovinskog doma i dječjeg vrtića.
Prihvaćen je prijedlog o uzimanju u zakup nekretnine u Sv. Filip i Jakovu u vlasništvu Zagrebačkog holdinga d.o.o..
– Motiv zakupa, a ja bih rekao i jednog dana kupnje, je emotivni razlog, odnosno povratak nekretnine selu, odnosno općini. Drugi razlog je smještaj naših gostiju iz prijateljskih i zbratimljenih gradova i općina. Isto tako vrijedi i za vrijeme ostalih turističkih manifestacija poput Festivala cvijeća i slično. Želja je da to funkcionira i na ekonomskoj razini s restoranom ljeti, a zimi ćemo možda, ne daj bože, trebati pučku kuhinju. – pojasnio je Pelicarić.

Općina Sv. Filip i Jakov će se prijaviti na dva natječaja sufinanciranih iz EU izvora: Izgradnja i opremanje Poduzetničkog akceleratora Općine Sv. Filip i Jakov te Izgradnja javne infrastrukture za unaprjeđenje turističke ponude Sv. Filip i Jakova. Voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Darko Mikas kazao je kako poduzetnički akcelerator predstavlja nastavak poduzetničkog inkubatora u kojem su poslovnu djelatnost obavljaju obrti i tvrtke početnici, a kroz poduzetnički akcelerator oni nastavljaju svoj razvojni put odnosno ubrzanje od početnika do malog ili srednjeg poduzetnika.


Skoči do alatne trake