Subota, 20 travnja, 2024

[NOVI TURISTIČKI PROIZVOD] Kunjka kao osnovna tema novog interpretacijskog centra pomorske baštine Tkona

Općina Tkon predstavila je novi turistički itinerar baziran na pomorskoj baštini te prirodnim i povijesnim ljepotama mjesta Tkon. Kroz studijsko putovanje, turistički djelatnici, novinari i ostali zaljubljenici u pomorski turizam i baštinu imali su priliku upoznati Tkon te nove turističke proizvode nastale u sklopu projekta Arca Adriatica.

Akademija starih zanata i vještina, Centar izvrsnosti, manifestacije i programi, samo su dio nove turističke ponude. Temelj za izgradnju prepoznatljivog pomorskog proizvoda svakako je novoadaptirani Interpretacijski centar smješten u samom centru Tkona. Glavni motivi priče prikazani su na stalnom postavu centra, a poseban doživljaj donosi interpretacija pomoću multimedijskih alata. Središnja interpretacijska tema interpretacijskog centra je kunjka koja spaja bogatu prošlost i sadašnjost pomorske baštine Tkona te prikazuje život na otoku kroz stalni postav: Kunjke su othranile Kunjane.

U vanjskom dijelu centra prezentirane su obnovljene stare tradicijske barke, a popratne informacije nalaze se na informativnim pločama postavljenim oko luke.
Studijsko putovanje te novi turistički proizvodi sufinancirani su projektom Arca Adriatica (Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine) iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. u kojem je Općina Tkon jedan od partnera. Projekt obuhvaća deset partnera, pet hrvatskih i pet talijanskih, koji zajedničkim aktivnostima promoviraju kulturno-turističku destinaciju kroz implementaciju pomorske baštine u ponudu kulturnog turizma. Projekt traje od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2021., a ukupna vrijednost projekta iznosi približno tri milijuna i 169 tisuća eura.


Skoči do alatne trake