PROMO

Prema idejnom rješenju tvrtke izrađivača Ureda ovlaštene arhitektice Darke Perinčić iz Zadra, predmet rekonstrukcije je Trg kralja Tomislava i dio Obale kralja Petra Krešimira IV. u pješačku zonu.

Površina novog javnog prostora obuhvaćena ovih projektom, nakon izvedenog nasipa i novog obalnog zida, iznosit će oko 5 i po tisuća četvornih metara. Planom se previđa izgradnja nove marine u centru Pakoštana čime se nasipa dio mora i izvodi novi obalni zid. Projekt nove pješačke zone nadovezuje se na projekt marine ali i na idejni projekt trga i polivalentnog centra Jaz na zapadu s kojima će u konačnici definirati novi izgled rive mjesta.
Konceptualno je novi prostor osmišljen kao neka vrsta konusa kojim se pogled iz smjera crkve otvara prema moru. Središnji dio ove nove promenade ostavlja se slobodnim te se svi sadržaji pomiču periferno prema građevinama. Visoko zelenilo postavlja se, osim u svrhu stvaranja hlada neophodnog kroz toplo ljetno razdoblje, kako bi se pogled uvijek držao tog zadanog dominantnog smjera crkve-more i more-crkva. U zelenim prostorima ispod stabala organiziraju se elementi za sjedenje i odmor. U gornjem istočnom uglu, nazvanom u grafičkom dijelu „zelenim uglom“, postavlja i fontana s pitkom vodom. Promenada završava na mjestu gdje se postojeći Trg kralja Tomislava susreće s okomito postavljenom Obalom kralja Petra Krešimira IV. te se opet konusno otvara u jedan novi trg uz more.

Novi trg uz more je formiran kao proširenje rive, naime red palmi koji karakterizira postojeću rivu se na ovom mjestu udaljava od mora i stvara trg kao svojevrsni završetak rive i poveznicu s promenadom. Sam trg je karakteriziran fontanom s prskalicama u parteru te sa četiri velika betonska elementa za sjedenje u obliku kamenih oblutaka. U preostalom dijelu Obale kralja Petra Krešimira IV., iza reda palmi a prema terasama kafića uz postojeće građevine, osmišljava se jedan opušteniji i „zeleniji“ prostor s cvjetnjacima i elementima za sjedenje. Hodne plohe se oblažu kamenih pločama i monolitnim lijevanim betonom s povremenim dekorativnim prekidima od kamenih kocki. Ispod stabala uz promenadu, na mjestima za odmor, predviđa se popločenje drvenim decking podom. Projektom se zadržavaju a ponekad i proširuju postojeće terase ugostiteljskih kafića uz građevine s tim da se predlaže izrada detaljnog plana kojim bi se definirao njihov izgled. Predviđa se rekonstrukcija javne rasvjete te izmiče kolni promet iz obuhvata, osim dostavnih i interventnih vozila koji se ostavlja pristup. Promet će biti reguliran podiznim stupićima na ulazima. Predviđa se također i niz drugih manjih intervencija kao na primjer: na ulazu u pješačku zonu, kod Pošte, postavljaju se rešetke za bicikle sa stanicom za punjenje električnih bicikli; na par mjesta, u blizini sjedećih elemenata, postavljaju se i stanice za punjenje mobilnih uređaja; na mjesto koje određuje investitor postavlja se informativni totem; u par zelenih otoka, u svrhu organizacija manifestacija ili sajmova, predviđa se ugradnja vanjskih stupića s utičnicama.