Utorak, 23 srpnja, 2024

[CIJEPLJENJE] S ciljem sigurnosti i djelatnika i gostiju, cijepljeno oko sto i pedeset turističkih djelatnika biogradske „Ilirije“

U okviru kampanje cijepljenja protiv COVID-19 virusa turističkih djelatnika na području Zadarske županije, nakon djelatnika zadarskog Falkensteinera, i djelatnici biogradske turističke tvrtke Ilirija uspješno su primili, većinom, drugu dozu Pfeizer cjepiva.

Prvi među njima bio predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević koji je prvi od zaposlenika primio drugu dozu cjepiva.
– Ovo cijepljenje predstavlja sigurnost za nas kao zaposlenike. Dobra je vijest da je ovo već drugo organizirano cijepljenje i blizu sedamdeset posto naših djelatnika je cijepljeno s tim da se velik broj njih cijepio kod svojih liječnika obiteljske medicine. To predstavlja sigurnost za zdravlje, tvrtku i za naše goste. – naglasio je Goran Ražnjević.

Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije d.d.

Kroz ovu akciju oko sto pedeset djelatnika Ilirije uspješno je primilo drugu dozu Pfeizer cjepiva, istaknuo je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dodavši kako je u nas nedavno detektiran delta soj što je razlog više da se građani pozovu na cijepljenje
– Pozivamo ljude da se cijepe, osobito Pfeizer cjepivom kojeg sada imamo u dovoljnoj količini, i da dođu na punkt Višnjik, ujutro ili popodne, sa svojom zdravstvenom iskaznicom. – rekao je dr. Medić.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, novooboljeli na području naše županije većinom su mlađe životne dobi, odnosno, više od 70 posto ih je do četrdeset godina starosti. Najčešći novooboljeli su od deset do osamnaest godina starosti.

Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar

– Više nije u pitanju kapacitet bolnice već ulazak u crvenu zonu potpuno nepotrebno pa posljedica toga izostanak turista koje smo očekivali. Tako da svi oni koji žele zaštiti svoj ekonomski interes, trebaju se cijepiti. Danas funkcioniraju COVID potvrde i pomoću aplikacije sada je moguće lako provjeriti imate li pravo na ulazak na neki koncert, svadbu i slično. Još jedanput naglašavam, nemam nam drugog načina, ako se želimo vratiti u normalu, osim cijepljenja. – dodao je dr. Alan Medić.
Glavni menadžer biogradske Ilirije Goran Ražnjević ne usuđuje se prognozirati daljnji tijek turističke sezone, međutim, prema ocjeni dosadašnjeg dijela sezone, posebno mjeseca lipnja, optimističan je.

– Držim da je mjesec lipanj znatno bolji nego lipanj prošle 2020. godine što je dobar znak i putokaz da bi sezona mogla biti dobra. No, taj šesti mjesec i dalje je daleko u odnosu na šeste mjesece prije pandemije, posebno u sektoru hotelijerstva koji je najpogođeniji i u kojem se stvara određen zazor među gostima koji žele sigurnost u obliku socijalne distance i mogućnost da sami kontroliraku s kime će dolaziti u susret. Suprotno tome, sektori nautike i kampinga su pogodniji i brže se oporavljaju. – kazao je Ražnjević.


Je li alergičarima preporučljivo cijepiti se?

Postavlja se pitanje je li preporučljivo alergičarima cijepiti se.
– Evo upravo smo prije dolaska u hotel Kornati cijepili dvadeset alergičara, odnosno, ljudi koji su alergični na penicilin i razne sastojke. Međutim, kada se uzmu dobri anamneški podaci, to nije kontraindikacija za cijepljenje. Kontraindikacije se znaju i njih postavlja liječnik na licu mjesta. Moje iskustvo do sada je da nakon što smo cijepili više od petsto alergičara, nitko nije imao alergijsku reakciju.Kada imamo slučaj nekog koji je alergičan na iznimno puno sastojaka, dogovorimo posjet bolnici i cijepimo ga pod nadzorom anesteziologa. – pojasnio je dr. Medić.


Skoči do alatne trake