Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

[ZA 58-ERO DJECE] Ministrica Marija Vučković svečano otvorila novi dječji vrtić u Turnju

U Turnju, u nazočnosti brojnih uzvanika i djece, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, svečano je otvorila novoizgrađeni dječji vrtić u središtu mjesta čija je izgradnja stajala 9,14 milijuna kuna od čega je Općina Sv. Filip i Jakov uložila 4,69 milijuna, a Europska unija 4,45 milijuna kuna.

– Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju izravne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o dvjesto projekata i ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna. Vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu. – istakla je u prigodnom govoru ministrica Vučković.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić posebno je istaknuo važnost doprinosa općinskih vijećnika i kontinuitet rada općinske uprave.
– Tu stoje ljudi koji su se izborili da se na ovakvoj poziciji izgradi novi dječji vrtić u Turnju. To su vijećnici i bivši općinski načelnici u kontinuitetu već dvadeset godina i veliko im hvala. Da nije tih ljudi, ovaj prostor ne bi dobio javnu namjenu. To su, među ostalim, vijećnica Jovita Pirović, naš predsjednik općinskog vijeća i bivši načelnik Igor Pedisić te Marin Colić, vijećnik i bivši načelnik. Oni su to odradili da bi ovdje mogao nastati dječji vrtić. Hvala im od srca! – naglasio je Zoran Pelicarić.

Pelicarić je istaknuo je aktualne projekte u susjedstvu vrtića, od rekonstrukcije i obnove zgrade u kojoj će biti smještena područna osnovna škola od prvog do četvrtog razreda, obnovljenog simbola Turnja kulturno-povijesnog spomenika kule odnosno kaštela u kojem je smješten turistički ured do projekta skorašnje gradnje nove crkve.
U novoizgrađenom dječjem vrtiću bit će omogućen boravak za ukupno pedeset i osmero djece za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
Kapacitet novog dječjeg vrtića tvorit će jedna odgojna jedinica s dvanaestero djece jasličke dobi – od 1 do 3 godine starosti, jedna jedinica za dvadeset i dvoje djece vrtićke dobi – od 4 do 7 godina te jedna odgojna jedinica za dvadesetero djece vrtićke dobi – od 3 do 7 godina.

Zoran Pelicarić, općinski načelnik

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je demografsku obnovu kao jedan od najvažnijih prioriteta Zadarske županije.
– U ovom mandatu Zadarska županije uložila je više od 100 milijuna kuna na rekonstrukciju i izgradnju čak četrdeset vrtića. Naravno, dječji vrtići nisu pod ingerencijom županije već lokalne samouprave, općina i gradova, i velik dio je sufinanciran iz EU fondova, međutim, mi uvijek, koliko možemo, pomažemo iz županijskog proračuna pa tako svaki od njih, rekli bismo, ima malu kap koju je utkala i naša županija. – naglasio je župan Božidar Longin.

Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov Mirjana Zalović istakla je otvaranje dječjeg vrtića kao posebno značajan i emotivan trenutak, posebno kada je riječ o objektu koji zadovoljava sve potrebe suvremenog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece od prve godine od polaska djeteta u školu.
– Zato dijelimo ponos i zadovoljstvo sa svim mještanima Turnja ali i Općine što su naših 58 „cvitića“ dobili priliku rasti i cvjetati u zasluženom poticajnom okruženju usmjerenom ka njihovom nesmetanom rastu i razvoju. – kazala je ravnateljica Mirjana Zalović.

Božidar Longin, župan Zadarske županije

Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov danas broji ukupno 24 djelatnika, dva objekta, sedam odgojnih skupina i 143 djece iz svih dijelova općine.
– Sve ovo ne bi bilo moguće bez zajedničke suradnje s osnivačem Općinom Sv. Filip i Jakov. Ona je pokazala da dijelimo zajedničku viziju u kojem su djeca i roditelji dio sustavne strategije usmjerene ka dobrobiti djeteta. – dodala je Zalović.
Novoozgrađeni objekt blagoslovnom molitvom blagoslovio je župnik župe Turanj don Josip Lisica.Skoči do alatne trake