Subota, 27 travnja, 2024

[SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BIOGRADA] Uskrsnice umirovljenicima, djeci s posebnim potrebama i nezaposlenima, Grad sufinancira trošak čuvanja i brige za djecu

Pod predsjedanjem predsjednika gradskog vijeća Tončija Šangulina (HDZ), održana je dvadeset i deveta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru kojoj je, što virtualnim putem, što nazočnošću u gradskoj vijećnici, sudjelovalo dvanaestero od ukupno petnaestero vijećnika,: Toni Bogdanić (HDZ), Ivica Kapitanović (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Suzana Tolić (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Ivana Stamičar (HDZ), Angela Šarić (HDZ), Slavica Jeličić (Nezavisna vijećnica), Ratko Krstinić (SDP) Ante Fuzul (MODES), Filip Rimac (Nezavisna lista Antoni Rudić),  te Tonči Šangulin (HDZ).
Izostali su Josip Pešić (HDZ), Jurica Rudić (Nezavisna lista grupe birača) te Petra Jokić Pavlinović (MODES).
Većinom glasova prihvaćena je odluka o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja na području Grada Biograda na Moru. Ovom odlukom Grad Biograd na Moru pokrit će mjesečni iznos usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci rane i predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje ove djelatnosti uz uvjet da skrbe o djeci u punom 10-satnom programu i to u visini od 1.800 kuna za prvo dijete, 2.200 kuna za drugo te 2.500 kuna za treće dijete. Mjesečnu cijenu 5-satne usluge Grad Biograd na Moru sufinancirat će u pedeset postotnom udjelu.
Usvojen je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke od socijalnoj skrbi kojom će se djeci s posebnim potrebama, umirovljenicima i nezaposlenima dodijeliti jednokratna novčana pomoć – uskrsnica. Posebnom odlukom gradonačelnika Ivana Kneza (HDZ), pojasnila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Drina Bešenić, bit će određeni uvjeti za isplatu uskrsnice.

Prihvaćena je od odluka o izmjenama odluke o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS).
Kako je kazala Renata Mršić iz gradske uprave, nakon tri provedena natječaja, oduženog postupka i s više od stotinu kandidata na tri liste, preostalo je još devet neprodanih stanova.
– Uskoro će biti raspisan novi natječaj te smo iz toga razloga odlučili malo izmijeniti odluku iz 2015. godine. Da bismo spriječili nekakvo „na brzinu“ sklapanje ugovora o podstanarstvu koji nosi najveći broj bodova, unijeli smo izmjene kako bi stan mogli kupiti stvarni podstanari. Isto tako, izmijenili smo i bodovanje s obzirom na stručnu spremu. Olakšali smo deficitarnom doktorskom kadru koji je potreban gradu i omogućili im veću konkurentnost. – obrazložila je Renata Mršić.
Prihvaćena je odluka o dopuni odluke o izradi prvih izmjena i dopuna UPU-a za područje Kumenat. Radi se o nadopuni nedavno usvojenog plana uređenja s obzirom na planiranu izgradnju dječjeg vrtića i sportske dvorane, pojasnila je pročelnica Bešenić.
Usvojeno je izvješće o radu i financijskom poslovanju Gradske knjižnice Biograd na Moru za 2020. godinu. Prema izvješću, na kupnju knjižnične građe utrošeno je ukupno približno 181 tisuća za 1634 jedinica građe. Za obavljanje djelatnosti gradska knjižnica utrošila je ukupno 808,5 tisuća kuna.
– Prošlu pandemijsku godinu iskoristili smo za obavljanje revizije knjižnične građe koju smo dužni napraviti svakih šest godina. Više smo se bazirali na online rad i društvene mreže, ojačali smo naše profile na društvenim mrežama te smo osuvremenili mrežnu stranicu. – naglasila je ravnateljica knjižnice Tihana Jurišić.
Prihvaćeno je izvješće o radu i financijsko izvješće za 2020. godinu Zavičajnog muzeja Biograd na Moru. Tijekom prošle godine muzej je utrošio ukupno gotovo 465 tisuća kuna, međutim, ostvario je višak prihoda u iznosu od približno 198 tisuća kuna. Zavičajni muzej tijekom pandemijske 2020. godine samostalno ili uz potporu drugih ustanova ostvario je devet izložaba, jedno javno predavanje, dvije promocije knjiga, jednu radionicu, jedno razgledanje te čak i jedno vjenčanje.
Usvojeno je izvješće o radu i financijskom poslovanju Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.
Sjednica je zaključena obznanom da će se Grad Biograd na Moru kandidirati za dobivanje certifikata „Grad za mlade“. Kako je kazala Marta Birkić iz gradske uprave, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pokrenula je inicijativu o certificiranju hrvatskih gradova za politiku usmjerenu mladima. Grad Biograd na Moru potpisao je Europsku povelju o lokalnom radu s mladima zajedno s još 81 gradom do sada. Za dobivanje certifikata „Grad za mlade“ do sada se kandidiralo 32 grada u Hrvatskoj.



Skoči do alatne trake