Nedjelja, 14 travnja, 2024

[EDUKACIJA] Uspješno završen tečaj prerade i dorade voća u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 “Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja”, Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., u Biogradu na Moru i Polači, održan je tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MASVIN u Polači. Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno. Program edukacije sadrži tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije. Dio predavanja daje naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci – dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.


U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru se planira realizirati inovativni projekt na ovom području. Radi se o multifunkcionalnom pogonu za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire. Naime, jedan prostor od ukupno 26 poslovnih prostora unutar biogradskog poduzetničkog inkubatora bit će opremljen s tri linije za preradu, a sadržavat će kotlove i ostalu opremu za džemove, marmalade, ajvare i sl; sušaru voća i povrća te opremu za energetske pločice i ostale prerađevine.

Uz navedeno, OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca nakon čega će OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke – tehnologa hrane i pića.
Cilj projekta je omogućiti svim poljoprivrednicima da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih „brendiraju“ i plasiraju na tržište.


Skoči do alatne trake