Petak, 14 lipnja, 2024

[SERVISNA ZONA PAKOŠTANE] Općina Pakoštane u poslovnoj zoni gradi prometnicu i telekomunikacijsku mrežu s uređenjem zelenih površina

U poslovnoj zoni „Servisna zona Pakoštane“, na ulazu u Pakoštane sa sjeverozapadne strane, u tijeku je izgradnja prometnice s izgradnjom telekomunikacijske mreže, sadnjom drveća i uređenjem zelenih površina. Vrijednost radova iznosi približno 4,62 milijuna kuna bez PDV-a od čega je bespovratnih približno 3 milijuna kuna bez PDV-a. Bespovratna sredstva osigurana su iz izvora Europske unije iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. kroz javni poziv „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“.

Investitor završnog infrastrukturnog uređenja Servisne zone Pakoštane je Općina Pakoštane, izvođač radova Cestogradnja d.o.o. Zelengrad, projektanti Inel-projekt d.o.o. Zadar i Via Factum d.o.o. Zadar dok stručni nadzor obavljaju Doko dom d.o.o. Zagreb i Inel-projekt d.o.o. Zadar. Radovi su započeli početkom srpnja ove godine, a do rujna izgrađena je prva skupina radova – telekomunikacijska mreža.

– U dužini od 2.138 metara izgrađena je telekomunikacijska mreža. U ovoj posljednjoj fazi gradnje poslovne zone, izgradit će se prometnica u ukupnoj površini od 12.881 četvornih metara, zatim, zasadit će se mediteransko bilje, bit će formirane dvije sjenice za odmor te postavljene dvije solarne interaktivne klupe. – rekao je Slavo Stojanov, voditelj Referade za gospodarstvo i održivi razvoj Općine Pakoštane.
Radovi bi trebali biti gotovi, prema potpisanom ugovoru, do kraja siječnja sljedeće godine, a što će ovisiti o vremenskim uvjetima.
Servisna zona Pakoštane ukupne površine od 13 hektara dijeli se na 32 zemljišta, što u starom, što u novom dijelu zone. U novom dijelu polovica je prodana poduzetnicima, a s ostalih 40 posto potpisan je ugovor o zakupu s pravom gradnje.

Prema Prostornom planu uređenja Općine Pakoštane, poslovnim subjektina dozvoljena je izgradnja uređenje građevina i pogona sljedećih namjena: obrtničke radionice, proizvodni pogoni malog gospodarstva, pogoni za primarnu preradu poljoprivrednih proizvoda, ribe i proizvoda marikulture te skladišta.
U tijeku je jedno od značajnih ulaganja u Servisnoj zoni Pakoštane – izgradnja kušaonice Vinarije Karaba u vlasništvu Obrta za ugostiteljstvo i turizam Karaba iz Pakoštana. Vrijednost projekta je oko 9,6 milijuna kuna od čega je oko 40 posto bespovratnih sredstava.Skoči do alatne trake