Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[IZ STOŽERA] 133 novooboljele osobe od 543 testirane, preporuka srednjim školama prelazak na Model C

Na području Zadarske županije imamo 133 novozaražene osobe koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(63), Benkovac(3), Biograd(6), Nin(1) i Pag(2) te općina Bibinje(4), Gračac(2), Kali(1), Kukljica(1), Lišane Ostrovičke(2), Novigrad(2), Pakoštane(5), Pašman(1), Polača(3), Poličnik(2), Posedarje(4), Preko(7), Privlaka(1), Ražanac(4), Sukošan(3), Sv.Filip i Jakov(6), Škabrnja(3), Tkon(1), Vir(1), Vrsi(2) i Zemunik Donji(3).
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 543 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2566 stanovnika.
U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan koronavirusom zarazilo se još 5 djelatnika i 5 pacijenata, a u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar još 2 korisnika.
Na COVID odjelu u  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 88-godišnji pacijent.
Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 71 bolesnik, od toga broja 11 ih je na respiratoru.
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.
S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju na području Zadarske županije vezanu uz pandemiju COVID-a 19, Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio je jučer Zaključak kojim se preporuča organizacija nastave u svim srednjim školama na području Zadarske županije po Modelu C. Mišljenje Stožera zatražio je Aktiv ravnatelja srednjih škola i đačkog doma te smatramo da je potrebno organizirati nastavu po tom modelu najkasnije od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine.
S obzirom na širu epidemiološku situaciju, vezano uz rad u školskim ustanovama te prijevoz učenika i njihovim neposrednim kontaktima prije i nakon nastave, ovakvu odluku županijski stožer smatra dobrodošlom. Neke su škole same već odlučile prijeći na Model C od 14. prosinca ove godine.
Stožer civilne zaštite Zadarske županije također je predložio da strukovne škole procijene mogućnost provođenja praktične nastave, bilo kod obrtnika, tj. poslovnog subjekta kod kojeg se provodi nastava, ili unutar škole, ako je to moguće.
Za početak drugog polugodišta, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, škole će opet odlučiti po kojem modelu, A, B ili C, će organizirati nastavu od 18. siječnja 2021. godine.


Skoči do alatne trake