Srijeda, 17 travnja, 2024

[IZ STOŽERA] Šezdeset i šest novooboljelih, epidemiolog Alan Medić poziva na pridržavanje preporuka

Na području Zadarske županije šezdeset šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. Većinom je riječ o kontaktima s dosad zaraženim osobama. Tridestero novozaraženih osoba je s područja Grada Zadra, 11 s područja Grada Benkovca, 7 s područja Grada Nina, po dvije osobe su s područja općina Bibinje i Poličnik, po jedna s područja Grada Obrovca i Grada Biograda te općina Jasenice, Pakoštane, Pašman, Posedarje, Povljana, Privlaka, Ražanac, Sv.Filip i jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji. U ovome trenutku na području naše županije aktivno je 497 slučajeva zaraze od kojih je 229 muških i 268 ženskih osoba.
Testiranje u Domu za starije i nemoćne osobe  „Ivan Pavao II“ u Biljanima Donjim pokazalo je da su još dva štićenika i pet djelatnika pozitivni na koronavirus i svi su asimptomatski.
– Ovo je očekivani rast novooboljelih no još uvijek je situacija stabilna i zadovoljavajuća s obzirom da su brojke dvoznamenkaste. Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije još uvijek uspije u roku od 24 sata obraditi sve osobe pozitivne na koronavirus i njihove kontakte, no s obzirom na stalan rast novooboljelih neke ne uspijemo kontaktirati. Stoga molimo sve one koji znaju da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine ili se samoizoliraju i distanciraju od ljudi na 10 dana. Sada smo u fazi epidemije kada moramo zajedno raditi na suzbijanju širenja virusa, paziti jedni na druge, posebno stariju i osjetljivu populaciju, ponašati se odgovorno prema sebi i drugima. Na taj način štitimo i zdravstveni sustav, jer ukoliko opteretimo bolnice, bit će onemogućeno ili otežano liječenje teških bolesnika. Iz najnovijih podataka vidljivo je da i mlađe osobe mogu imati teže simptome i kliničku sliku pa apeliramo na sve naše građane da se ne okupljaju u skupinama preko dozvoljenog broja i da se pridržavaju svih preporuka. – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić.

Pregled oboljelih na dan 5.11.2020. do 10.45 sati

U protekla 24 sata testirano je 317 uzoraka, pod aktivnim nadzorom su 992 osobe, a istekao je za njih 9730.
U Općoj bolnici Zadar  na svim COVID odjelima hospitalizirana su 24 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je 9 bolesnika.
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.


Skoči do alatne trake