Utorak, 23 srpnja, 2024

[ZAVRŠEN 22. BIOGRAD BOAT SHOW] Velik interes poslovnih dionika i posjetitelja

U nedjelju je, uz prelijepo vrijeme, koje je posljednjeg dana sajma privuklo mnogobrojne posjetitelje, nakon pet dana održavanja, uspješno priveden kraju 22. Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u srednjoj  Europi i jedan od svega tri održana u ovoj specifičnoj godini.
Izlagači, njih više od 240, članovi udruženja HGK vezani uz nautiku, šezdesetak vlasnika, operatera i agenata charter plovila, kao i svi zainteresirani za poslovne kontakte, kojih je putem B2B platforme održano više od tristo, i mnogobrojni posjetitelji, među kojima iznenađujuće velik broj stranaca, izrazili su zadovoljstvo poslovnim ali i općim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama koje su pratile organizaciju sajma.

Produljenje sajma za jedan dan omogućilo je svima zainteresiranim da ostvare željene kontakte uz izbjegavanje gužvi, održavanje socijalne distance i poštivanje epidemioloških mjera koje su pažljivo pripremljene. Lijepo vrijeme tijekom srijede, četvrtka i petka dovelo je mnogobrojne posjetitelje na obilazak sajma, a nakon subotnje kiše i smanjenja posjeta, povratak sunčanog vremena u nedjelju omogućio je lijep oproštaj od sajma.Prethodno ublažavanje mjera ograničenja putovanja u Hrvatsku odnosno Zadarsku županiju od strane Njemačke, Austrije i Slovenije, razlogom je da su posjetitelji mogli uživati  u značajnom broju izloženih plovila veće duljine, do 20-tak metara. Ljubitelji brodova, uživali su u hrvatskim premijerama jer luksuzni brend Fairline imao je premijeru svoje motorne jahte “Targa 45 GT”, talijanski brend Absolute najnovijeg modela “Absolute 47 Fly”. Premijerne izložbe imali su i: katamarani Excess 12 i ELBA 45, te luksuzne jedrilice First 53 Yacht, Terra Nauta 28, Merry Fisher 795 Serie 2, Saxdor 200 Sport i Rand Mana 23.

Biograd B2B i 2. Croatia Charter Expo

Kroz Biograd B2B platformu za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz fizičke kontakte ove godine nautičkim tvrtkama omogućeno je sudjelovanje na daljinu i zakazivanje sastanaka s biogradskim B2B članovima putem Zoom video razgovora. To je razlogom rekordnih više od tristo održanih kontakata.
Svjetski čuvenim hrvatskim charterašima kroz dvodnevni 2. Croatia Charter Expo, osim u hali B, omogućeni su kontakti na plovilima na za njih posebno određenom gatu. Uz prijavljene sudionike iz charter kompanija koje upravljaju s tisuću i šesto charter plovila, pristigli agenti i vlasnici oko trideset drugih charter tvrtki koje su ih kontaktirale i ugovarale poslove za iduću, makar neizvjesnu, godinu, umrežili su veliku većinu od gotovo pet tisuća plovila s koliko raspolaže hrvatski čarter. Vrijedi istaći da su se domaćim nautičarima, charterašima i tvrtkama u fizičkim i virtualnim kontaktima pridružile i tvrtke iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

4. Dani Hrvatske nautike HGK

Tijekom sajma Hrvatska gospodarska komora održala je svoje 4. Dane hrvatske nautike uz održane sjednice, neke i izborne, udruženja marina, male brodogradnje, pružatelja usluga na plovilima – charter, turističkih brodara, te Zajednice ronilačkog turizma, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma. Poslovni dionici hrvatske nautike imali su priliku susresti se s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatske turističke zajednice te iznijeti svoje rezultate ali i brige i potrebe za iduću sezonu.

Kontinuitet i sigurnost

Kako je na otvaranju sajma i naglasio Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d., domaćina i organizatora sajma, kontinuitet održavanja sajma i sigurnost, ona zdravstvena, i izlagača, posjetitelja i zaposlenika, bila su dva ključna naizgled suprotstavljena pola u planiranju organizacije ovog sajma. Izniman interes poslovnih dionika, uz logističku ozbiljnost Ilirije kao organizatora, razlozi su da je sajam uspješno nastavio kontinuitet održavanja. Poštivanje epidemioloških mjera i naputaka javno zdravstvenih službi i ekipiranost organizatora, uz činjenicu da je riječ o sajmu na otvorenom, razlogom su udovoljavanja kriteriju zdravstvene sigurnosti. Uz sve mjere predostrožnosti i pojačane službe, potvrda svekolike brige je i to što je zadarski zavod za javno zdravstvo stranim posjetiteljima, zbog izmijenjenih uvjeta tijekom sajma, u dogovoru s organizatorom,  omogućio neposredno uz sajam testiranje na koronavirus, zbog nekima neophodnih potvrda.

Svojevrstan “hommage” hrvatskoj nautici

Bio je ovogodišnji Biograd Boat Show i svojevrstan “hommage”, odnosno iskaz zahvale i poštovanja spram hrvatske nautike kako od strane organizatora tako i predstavnika Ministarstva turizma i sporta odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime s njime je sezona otvorena jer je bio naš adut i konkurentska prednost. Nautički turizam kao hrvatski najelitniji proizvod, po uvjerenju sudionika, biti će hrvatski adut i u idućoj turističkoj godini.
Biograd na Moru, kao kolijevka hrvatske nautike, i Ilirija kao tvrtka koja je pred 44 godine prva u zemlji planski izgradila marinu i nabavila 30 charter plovila, kao rodonačelnik ove djelatnosti, bili su prava adresa za takav susret, kojim će se sigurno doprinijeti temeljnoj misli koju je uime organizatora istakao direktor Ilirije Goran Ražnjević:
– Vjerujem da će program Biograd Boat Show-a ubrzati umrežavanje, razmjenu informacija i povezivanje poslovnih nositelja te time olakšati pripremu složene poslovne 2021. godine. – istaknuo je Ražnjević.Skoči do alatne trake