Petak, 29 ožujka, 2024

[BIOGRAD BOAT SHOW – 2. DAN] Dani hrvatske nautike i Croatia Charter Expo

Tijekom drugoga dana 22. nautičkog sajma Biograd Boat Show prelijepo vrijeme izmamilo je veći broj posjetitelja na obilazak najvećeg sajma nautike u ovom dijelu Europe a i jednog od svega tri održana ove godine u Europi.
U sklopu sajma Hrvatska gospodarska komora nastavila je program 4. Dana hrvatske nautike nakon prvog panela predstavnika nautičkih udruga s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

Održana je sjednica udruženja čarteraša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori kao i udruženja luka nautičkog turizma, odnosno marina.
Isto tako, započeo 2. Croatia Charter Expo na kojem je održan MMK Booking seminar, najprije za čarter operatere, a potom i za čarter agencije, uz BooatBooKing platformu rezervacija.
Uz redovan odaziv članova udruženja HGK-a, zbog velikog interesa u ovoj složenoj godini, posebice za čarteraše, primjetan je iznimno dobar odaziv vlasnika, operatera i voditelja čarter agencija. To potvrđuje da je Croatia Charter Expo prepoznat kao jako potreban, odnosno da je okupljanje čartera i poseban program posvećen njima potpuno opravdan u Hrvatskoj u kojoj je četrdeset posto svjetske čarter flote po čemu je i prva na svijetu.
Više od trideset izlagača iz čarter servisa i čarter tvrtki, a koji predstavljaju više od tisuću šesto čarter plovila, odradilo je tijekom dana sastanke s trideset vlasnika i čarter agenata te je time ovih šezdesetak okupljenih čarteraša ostvarilo kontakte koji pokrivaju većinu od gotovo pet tisuća čarter plovila u Hrvatskoj, a što je i najveća čarter flota na svijetu.

Uz čarter agente nazočne na sajmu i u fizičkim kontaktima, desetak agenata pojavili su se kao digitalni posjetitelji održavanjem video sastanaka. Uz domaće okupljeni su čarteraši iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.
Kroz B2B (Business to Busines) platformu za sastanke dogovoreno je  više od tristo sastanaka između izlagača i posjetitelja od čega je dio održan u četvrtak, a nastavio se i u petak.
Sajam prati i Festival izvornosti s dvadesetak proizvođača hrvatskih izvornih proizvoda kao i svekolika ponuda opreme i svega što prati nautiku.
Sajam se nastavlja, a danas (petak) je završni dio programa Dana hrvatske nautike HGK i programa Croatia Charter Expo. Uslijedit će tijekom subote i nedjelje dani namijenjeni posjetiteljima i najširoj publici.
Predviđena je i plovidba akvatorijem na Ilirijinom event brodu „Nada“ te u nedjelju i dodjela nagrada sudionicima BBS regate koja se redovno održava za trajanja sajma.
Zamjetno je da je uz domaće izlagače i posjetitelje, otvaranje granica za putovanja u Hrvatsku od strane Slovenije, Njemačke i Austrije značajno uvećalo prisustvo međunarodnih izlagača ali i publike na sajmu. Među posjetiteljima, već tradicionalno, značajan je broj vlasnika plovila koji drže brodove na stalnom vezu u Biogradu i akvatoriju Zadra i Šibenika i koji iskoriste ovo lijepo vrijeme za obići ih i usput uživati u sajmu kao i nabaviti nešto od potrebne opreme i upoznati se s novitetima u nautici.



Skoči do alatne trake