Utorak, 28 svibnja, 2024

[GRADONAČELNIK IVAN KNEZ NA AUDIJENCIJI KOD SVETOG OCA] “Ovo je veliko priznanje za organizaciju “Gradonačelnici za mir” i iznimna čast za grad Biograd!”

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez jučer je primljen na generalnu audijenciju kod pape Franje u Vatikanu. Audijencija je održana u dvorani pape Pavla VI. na kojoj je bilo stotinjak predstavnika delegacija i hodočasnika iz Europe i Južne Amerike. Gradonačelnik Knez pozvan je na audijenciju kao predstavnik međunarodne nevladine organizacije “Gradonačelnici za mir” koja okuplja preko 1600 gradova iz 150 zemlja svijeta u borbi protiv nuklearnog oružja. Uz gradonačelnika Kneza audijenciji su prisustvovali gospođa Jasminka Bajlo i hrvatski veleposlanik pri svetoj stolici Neven Pelicarić.

Primanje kod Svetog Oca veliko je priznanje za asocijaciju “Gradonačelnici za mir” i posebna čast za grad Biograd. Audijenciji su trebali prisustvovati i predstavnici “Gradonačelnici za mir” iz Španjolske i Japana, samog vrha piramide vodstva organizacije, ali su odustali od dolaska zbog novih strožih mjera protiv pandemije. Naša poruka je stigla do pape i siguran sam da će je on prepoznati. Prije dvije godine papa je primio vodstvo naše organizacije iz Japana, gradonačelnike Hirošime i Nagasakija, i ovo je prvi put da Sveti Otac prima neke europske predstavnike Gradonačelnici za mir. – kazao je Ivan Knez neposredno nakon audijencije koja je počela u 9 sati i trajala je nešto više od sat vremena.
– Posebno bih se ovom prilikom htio zahvaliti našem veleposlaniku u Vatikanu, gospodinu Nevenu Pelicariću koji je porijeklom iz Biograda. Bez njegove pomoći teško da bi danas bili ovdje u Vatikanu na primanju kod pape koji nam je ukazao ovu iznimnu čast. – istaknuo je gradonačelnik Biograda na Moru.

Biogradska delegacija organizacije “Gradonačelnici za mir” trebala je biti primljena u privatnoj audijenciji, ali je zbog postroženih mjera uslijed proboja koronavirusa u Vatikan, papa otkazao sva privatna primanja i kontakte. Zbog toga se tijekom kratkog obraćanja ispričao svim delegacijama i hodočasnicima zahvalivši im na vjeri i volji koja ih ni u ovo doba velikih zdravstvenih izazova za cijeli svijet nije pokolebala u dolasku u Vatikan. U svom govoru Sveti Otac je istaknuo važnost molitve i iskrenost u vjeri, lišenu prolaznih vrijednosti nametnutih konzumerističkim duhom vremena. Pozvao je sve okupljene na svjedočenje kršćanske istine u svakodnevnom životu jednako prema svima, vjernicima i nevjernicima.
Gradonačelnik Knez Svetom je Ocu darovao umanjenu repliku skulpture ždrala koja se nalazi na biogradskoj rivi. Ždral je izrađen od inoksa u stilu japanske origami tehnike oblikovanja papira te predstavlja simbol mira u Japanu. Priča o papirnatom ždralu i djevojčici Sadako Sasaki, jednoj od žrtava nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine, zbog koje je ta ptica i postala simbol Gradonačelnika mira, također je uručena papi s prijevodom na talijanski jezik.
Biogradska je delegacija u dvorani pape Pavla VI., koja ima 6300 sjedećih mjesta, bila je smještena u prvom redu. Taj se red zove bacia mano, jer delegacije u tom redu izravno pozdravlja papa, a oni mu ljube ruku, odnosno prsten na ruci. Nažalost, ništa od toga nije se u srijedu dogodilo zbog strogih protuepidemijskih mjera. Naime, virus COVID-19 prodro je do samog papinskog ureda. Jedan djelatnik u njemu je zaražen te šest pripadnika švicarske straže koja tradicionalno čuva Svetog Oca, ali i brojni drugi vatikanski službenici
– Sveti Otac se ispričao što ne može nikoga primiti osobno i što se ne može približiti vjernicima zbog novih restrikcija koje su uvedene prije desetak dana. Bio je dirljivo slušati njegovo kratko obraćanja jer njegova iskrenost naprosto razoružava. – kazala nam je gospođa Bajlo.
Delegacija Biograda i veleposlanik Pelicarić danas će posjetiti Papinski Hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu, a povratak u Biograd planiran je avionom iz Rima u petak navečer.Autor: Ivica Nevešćanin
Foto: Zadarski.hr
Poveznica na članak: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/gradonacelnik-ivan-knez-na-audijenciji-kod-svetog-oca-ovo-je-veliko-priznanje-za-gradonacelnike-mira-i-iznimna-cast-za-grad-biograd-1052271


Skoči do alatne trake