Subota, 20 srpnja, 2024

[IZ STOŽERA] Šest novooboljelih, moguće strože mjere ako se situacija pogorša

Na području Zadarske županije je šest novooboljelih osoba od koronavirusa, tri ženske i tri muške osobe s područja Grada Zadra (4) i Benkovca (2).
Novooboljele osobe mlađe su i srednje životne dobi i kontakti su s dosad oboljelim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 211 uzorak, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba.
U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je 4 bolesnika oboljelih od koronavirusa.
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.
Tijekom proteklih dana tijekom nadzora javnih okupljanja, svadbenih svečanosti, sportskih događanja i rada ugostiteljskih objekata, utvrđene su nepravilnosti nepoštivanja Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije na dvije svadbene svečanosti na kojima se okupilo i do 200 ljudi.

Miro Andrić

– Molimo i apeliramo na naše sugrađane da se pridržavaju donesenih mjera, jer one nisu donesene kako bi nekoga kažnjavali ili donosili odluke o zatvaranju objekta, nego da bi zaštitili naše stanovništvo od zaraze koja se ponovno širi. Donošenjem dosadašnjih mjera i pridržavanjem istih postigli smo dobru epidemiološku sliku u našoj županiji i još uvijek svi gospodarski objekti mogu normalno raditi što nam je i cilj. Pojačane napore ulažemo u održavanje većih gospodarskih manifestacija poput sajmova i sličnih događanja i uz pridržavanje propisanih mjera do sada smo uspijevali situaciju održati stabilnom. Naši sugrađani moraju shvatiti da ilegalna okupljanja u zatvorenim prostorima bez pridržavanja mjera mogu naštetiti prije svega našem gospodarstvu, jer se sa takvih mjesta širi zaraza koja će u konačnici dovesti do zatvaranja mnogih manjih i većih gospodarskih subjekata te doprinijeti punjenju bolnica s pacijentima koji će imati težu kliničku sliku. – istaknuo je voditelj Službe civilne zaštite u Zadru Miro Andrić.

Šime Vicković

– Stanje na području Zadarske županije je za sada stabilno i želimo da tako i ostane. Brzom reakcijom naše epidemiološke službe uspjeli smo zaustaviti širenje koronavirusa u Domu za odrasle osobe u Zemuniku Donjem i u tom će domu ponovno biti omogućene posjete uz pridržavanje epidemioloških  mjera. Stanje u našim bolnicama je također dobro, no u slučaju proboja koronavirusa u zadarsku bolnicu, teško da bi mogli izvršavati sve svoje potrebe i zahtjeve u zdravstvenom sustavu. Za sada je srećom sve pod kontrolom i stanje je relativno stabilno u odnosu na ostatak Hrvatske. Hoće li tako ostati, ovisi  isključivo o nama samima i našem ponašanju. Sudjelovanjem na okupljanjima kao što su spomenute svadbene svečanosti s više od 50 ljudi naši sugrađani mogu samo pridonijeti pogoršanju stanja i širenju virusa. I stanje u zadarskim školama je zadovoljavajuće bez obzira na nekoliko proboja unutar osnovnih škola na području Zadarske županije. Mi ne želimo ponovno zatvarati ugostiteljske objekte i želimo da svi, koliko to sadašnja situacija dopušta, rade pridržavajući se mjera i preporuka. Ako se epidemiološka slika pogorša, bit ćemo primorati donositi još strožije  mjere jer nam je cilj zaštita građana i njihovog zdravlja.– istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković i još jednom aplerirao na građane da svi zajedno pridonesemo tome da naša županija i dalje bude na „zelenoj“ listi.Skoči do alatne trake