Utorak, 21 svibnja, 2024

[NASUKANA BRODICA] Teško ozlijeđen voditelj brodice u havariji u Pašmanskom kanalu

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su 27. lipnja u 15.35 sati izravno od počinitelja pomorske nesreće, A. R., državljanina Republike Hrvatske, koji je u pozivu izvijestio kako je teško ozlijeđen i nepokretan te da se na brodici, tip gliser, nalaze i dvojica njegovih maloljetnih sinova koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede prilikom nasukanja na hridi otočića Dužac Veli u Pašmanskom kanalu.
Odmah nakon dojavieiz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar. S obzirom na opisane tjelesne ozljede, službenici Lučke kapetanije Zadar su na spasilačku brodicu ukrcali djelatnike Hitne medicinske pomoći te su na poziciju nesreće stigli u 16.18 sati, gdje su zatekli oštećeno plovilo cijelom dužinom nasukano na otočke hridi i troje ozlijeđenih, koji su se nalazili u krmenome dijelu brodice.

Zbog nedovoljne dubine evakuacija teško ozlijeđenoga voditelja brodice i njegovo dvoje djece obavljena je pomoćnom brodicom u vlasništvu jahte, koja se sidrila u blizini pozicije ove pomorske nesreće.
Nakon evakuacije i prekrcaja, liječnička pratnja zdravstveno su zbrinuli voditelja brodice kako bi što lakše podnio plovidbu, a manje ozljede koje su zadobila njegova djeca u vidu površinskih grebotina sanirali su tijekom plovidbe do Biograda na Moru gdje su pristali u 16.50 sati kada je teško ozlijeđeni preuzet od drugoga tima Hitne medicinske pomoći u daljnje medicinsko postupanje prema Općoj bolnici Zadar dok su službenici Lučke kapetanije Zadar dvoje djece prevezli u mjesto Dobropoljana na otoku Pašmanu gdje su ih u 18.15h predali članovima obitelji kada je ova spasilačka akcija uspješno okončana.
Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice dužine 8,5 metara, zastave Republike Hrvatske, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede, a značajna oštećenja ustanovljena su i na plovilu dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.


Skoči do alatne trake