Subota, 20 travnja, 2024

[KORONAVIRUS] Od petka sedam novozaraženih, biogradska bolnica dezinficirana i uskoro spremna za prihvat lakše i srednje teških oboljelih

Od petka do danas ujutro, sedam je novozaraženih što je ukupno dvadeset osam pozitivnih na koronavirus na razini naše županije, priopćio je danas ujutro načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.
Jučer ujutro biogradska bolnica je u cijelosti dezinficirana. Ukupno 29 medicinska djelatnika ove bolnice, za koje je trijažom utvrđeno da nisu bili u kontaktu sa zaraženima, uskoro će započeti s radom. Sto sedamdeset tri djelatnika biogradske bolnice je trenutno u samoizolaciji. Specijalna bolnica u Biogradu bit će namijenjena za prihvat lakše i srednje teških oboljelih i spremna čime se obavi završno čišćenje i nabavi oprema.

Nacionalni stožer civilne zaštite poslao je županijskom stožeru pomoć od 34 tisuće kiruških masaka, sedam tisuća i dvjesto masaka FFP2, tisuću i sto pedeset kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala.
U Zadarskoj županiji trenutno se 878 ljudi nalazi u samoizolaciji, za 784 osobe je istekla samoizolacija, a od jučer je 110 novih osoba koje su stavljene u samoizolaciju.
Od trenutno 28 oboljelih u našoj županiji, njih šesnaestero je, nakon epidemiološkog izvida, povezano sa specijalnom bolnicom u Biogradu. Od toga je šest pacijenata i njihovih kontakata te četiri zdravstvena djelatnika i njihovih kontakata. Sedma oboljela je kuharica koja je radila u Austriji.
Do sada je u Općoj bolnici Zadar uzeto 196 uzoraka za testiranje na koronavirus, a 171 je obrađen. Od 28 trenutno oboljelih, 17 pacijenata je smješteno na COVID odjel zadarske bolnice. Od navedenih sedamnaest, jedna pacijentica je u jedinici intezivnog liječenja. Na COVID odjelu dva pacijenta su teže oboljela.

Za prvoinficiranu liječnicu, specijalizanticu pedijatrije, dva su testa pokazala negativan rezultat te će se s epidemiološkom službom donijeti zaključak o nastavku njenog rada.
Trenutno zadarska bolnica broji 26 liječnika u samoizolaciji, 31 medicinsku sestru i 4 nezdravstvena djelatnika.
U posljednja 24 sata utvrđena su četiri kršenja mjere samoizolacije, pet zaticanja i upozorenja osobama zbog zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Sedamdeset i jedna osoba vraćena je s policijskih nadzornih punktova zbog nevrijedeće propusnice. Unatoč ovim kršenja, velika većina građana se pridržava mjera, rekao na Anton Dražina, načelnik Policijske uprave zadarske.
Pomoć Zadarskoj županiji najavili su tenisač Borna Čorić, prijateljska provincija Hainan te akademski slikar Mate Ljubičić dok će zadarski nogometaš Luka Modrić danas uplatiti donaciju u iznosu od 790 tisuća kuna za kupnju mobilnog rendgen uređaja.
Od donacija Opća bolnica Zadar pribavila je novi ultrazvučni uređaj, ranije spomenuti mobilni rendgen uređaj, videostup za bronhoskopiju, a do kraja tjedna pristići će tri anesteziološka aparata te još jedan ultrazvučni uređaj. Respiratora je nabavljeno dva komada. I dalje se čeka s dostavom reagencija iz tvornica za multifunkcijski aparat za testiranje na koronavirus kojeg zadarska bolnica posjeduje prije pojave pandemije.
Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru Andrija Marcelić, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin, nalazi se u samoizolaciji te je županijski stožer za civilnu zaštitu imenovao zamjenika župana Šimu Mršića posebnim koordinatorom za biogradsku bolnicu.


Skoči do alatne trake