Četvrtak, 23 svibnja, 2024

[ŽUPANIJSKI STOŽER] Još devetero novozaraženih, sedmero izravno povezani s biogradskom bolnicom

Na području Zadarske županije još devet osoba je pozitivno na koronavirus čime se ukupan broj popeo na osamnaest, priopćio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije na jutrošnjoj konferenciji za medije (27.3.2020.).
Od devetero zaraženih, sedmero su izravno povezani s prethodno oboljelima u biogradskoj specijalnoj bolnici. Tri su pacijentice biogradske bolnice koje su bile operarirane, drugi su rodbina oboljelih. Među njima i sin oboljelog liječnika, inače djelatnik Opće bolnice Zadar.
Trenutno se epidimiološki obrađuje oko tri stotine ljudi koji su bili u kontaktu s prvooboljelima u biogradskoj bolnici.
– Ovo što se dogodilo je ružni scenarij, to više što je jedan od novozaraženih djelatnik zadarske bolnice tako da poduzimamo mjere procjene rizika za svakog djelatnika zadarske bolnice. – rekao je epidemiolog Alan Medić.
Testiranje zdravstvenih djelatnika postaje prioritet. Opća bolnica Zadar raspolaže aparatom za testiranje, međutim, otežana je dobava neophodnih reagenasa iz inozemstva.
Tijekom jučerašnjeg dana (26.3.2020.) izuzeto je 34 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno. Trenutno je šest pacijenata koji leže na odjeli COVID zadarske bolnice, od toga je jedan pacijent priključen na respirator te je njegovo stanje stabilno, izvijestio je ravnatelj bolnice Željko Čulina.
Od devetero novozaraženih, tri su pacijentice koje su bile operirane i leže u biogradskoj specijalnoj bolnici.

Trenutno je 24 liječnika, 28 medicinskih sestara i 4 nezdravstvena djelatnika zadarske bolnice u samoizolaciji. To je ukupno 56 djelatnika s velikom vjerojatnošću da nakon današenjeg epidemiološkog izvida bude ih i više.
Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru Marijan Stopfer kronološki je izvijestio o dosadašnjim poduzetim mjerama sprječavanja širenja bolesti COVID-19 na području grada Biograda na Moru.
Od 13. ožujka ove godine Policijska uprava zadarska, rekao je načelnik Anton Dražina, obavila je 456 provjera te je evidentirano ukupno 46 kršenja mjera. Uspostavljeno je ukupno 17 blokadnih punktova sukladno odluci o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta. Od uspostave blokadnih punktova, prema posljednjim podacima, ukupno je vraćeno 318 osoba.Opća bolnica Zadar na raspolaganju ima četrnaest respiratora, a deset ih je plaćeno koji tek trebaju doći, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin. Istaknuo je pozitivne primjere stanovnika naše županije: skupine zadarskih kapetana na ribarskim brodovima te tvrtke Pelagos Net Farma koji su prikupili značajna novčana sredstva za kupnju nekoliko respiratora. Međutim, rekao je dr. Čulina, u ovom trenutku, nabava respiratora je otežana budući da tvornice ne mogu proizvesti dovoljan broj s obzirom na potrebe.
Tri puta dnevno izuzeti uzorci automobilom se voze u Zagreb i dovoze natrag u zadarsku bolnicu. Nakon što se pribave reagensi iz inozemstva, zadarska bolnica imat će kapacitet testiranja dvadeset i četiri uzorka za dva sata.
Na kraju, dr. Medić je naglasio kako trenutno prednost u testiranju imaju zdravstveni djelatnici zadarske bolnice, jer biogradska specijalna bolnica je ionako izvan funkcije, te pacijenti rizične dobi.Skoči do alatne trake