Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[KORONAVIRUS] Još dvije osobe pozitivne na test Koronovirusa, specijalizantica pedijatrije i 63-godišnjak

U Zadarskoj županije još dvije su osobe pozitvne na test Koronavirusa: 63-godišnji muškarac i specijalizantica pedijatrije Opće bolnice Zadar, priopćeno je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
Šezdesettrogodišnjak je trenutno smješten na odjelu COVID-19 u zadarskoj bolnici, ima simptome bolesti, visoku temperaturu s respiratornim simptomima i u njegovoj epidemiološkoj anamnezi naveden je boravak u inozemstvu.
Druga osoba, rekao je epidemiolog Alan Medić, koja pozitivna na test Koronavirusa, a nije oboljela već je asimptomatski kliconoša, je specijalizantica pedijatrije na Odjelu pedijatrije u zadarskoj bolnici.
– Ono što je dobra stvar je da je radila samo jedan dan, u subotu. Kada je njezin kolega iz KBC Rebro dojavio joj da je obolio, mi smo isključili kolegicu s posla. Isti dan smo u samoizolaciju stavili sve njezine bliske kontakte i obavili dezinfekciju svih prostora u kojima je boravila. U toj situaciji u asimptomatskoj fazi kolegica se ponašala prema pravilima struke, nosila je masku i zaštitne rukavice tako je kontakt s pacijentima bio vrlo minimalan. – rekao je Medić.
Trenutno je 617 osoba u samoizolaciji na području Zadarske županije, za 161 osobu je završen zdravsteni nadzor odnosno samoizolacija i do jučer zabilježen je manji broj osoba koje su stavljene pod samoizolaciju – njih 13. U samoizolaciji je i sedam liječnika te osam medicinskih sestara.
Do sada četiri su pozitivna pacijenta u Zadarskoj županiji te je provedeno ukupno 49 testiranja, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.
Očekuju se rezultati još pet uzoraka. Dvoje oboljelih pacijenata koji leže u zadarskoj bolnici su stabilno. Isto tako, za jednu osobu dva su testa pokazala graničan rezultat, do 16 sati danas očekuje se i treći njegov nalaz.
Dojava o kršenju mjere samoizolacije, kazala je glasnogovornica Policijske uprave Zadarske Ivana Grbin, u posljednja dvadeset četiri sata bilo je četrnaest dok je utvrđeno jedno kršenje mjere o čemu je obaviješten nadležni sanitarni inspektor. Isto tako, bilo je četiri kršenja mjere strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima o čemu su obaviještene nadležne institucije.
Danas će s radom započeti izdvojena ambulanta za Koronavirus na Ravnicama u Zadru. Potrebna je prethodna najava dolaska na telefon 0800 8557 ili na 091 5404 189.


Skoči do alatne trake