Subota, 20 srpnja, 2024

[PRVI SLUČAJ U ZADARSKOJ ŽUPANIJI] Potvrđena prva osoba zaražena COVID-19 virusom, radi se o mladoj osobi koja se vratila s putovanja iz Afrike

Prva osoba kojoj je potvrđena zaraza Koronavirusom u Dalmaciji je mlada djevojka s područja Zadarske županije. Ona je bila na putovanju u Zanzibaru u Africi.
U Hrvatsku se vratila u nedjelju,15. ožujka, avionskim letom preko Dubaija u kojem se zaustavila oko četiri sata, rekao je glavni epidemiolog dr. Alan Medić je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
– Osoba se ponašala vrlo savjesno, razvila je povišenu tjelesnu temperaturu 37,2 °C, javila se našem nadležnom epidemiologu, kolegica je posumnjala da bi se, bez obzira što ne dolazi iz epidemiološki značajnog područja, moglo raditi o sumnji na COVID-19 odnosno Koronavirus. – rekao je dr. Medić.
Isto tako, dr. Alan Medić pozvao je sve građane koji su izbivali izvan granica Hrvatske u zemlji koja ima ili nema epidemiološki značaj, da se pridržavaju vrlo jednostavnih uputa o samoizolaciji koje je izdao Nacionalni stožer civilne zaštite.
Zaražena djevojka je sada u izolaciji zadarske opće bolnice i ima vrlo blage simptome zaraze dok su svi članovi njene obitelji u samoizolaciji.
Epidemiolog Alan Medić pohvalio je samosvjesnost djevojke i njene obitelji koji su se samoinicijativno pridržavali mjera samoizolacije od dolaska djevojke u Hrvatsku, a ravnatelj bolnice Željko Čulina rekao je da se prati stanje pacijentice koja je trenutno stabilno s blagim simptomima bolesti.
Čulina je još dodao kako se zadarska bolnica u potpunosti pripremila za sprječavanje širenja virusa. Zatvoreni su sporedni ulazi u bolnicu te je postavljen šator s tri djelatnika koji svaku osobu intervjuiraju i potom upućuju na odgovarajuće mjesto.
Medić je naglasio da se djevojka najvjerojatnije zarazila negdje u Africi s obzirom na vrijeme potrebno za inkubaciju bolesti. Kako je do zaraze došlo, nije mu poznato, odnosno u kojem dijelu, nije mu poznato, jer nema epidemiološku sliku. 
Isto tako, naglasio je kako nema potreba za otkrivanjem identiteta zaražene osobe i dodao da se radi o mladoj osobi.


Skoči do alatne trake